Placuszki otrębowe z truskawkami

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 2 małe porcje lub 1 dla głodomora : ))

  • 20g otrębów (u mnie miks owsianych, pszennych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
  • 10g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g mąki z kaszy jaglanej
  • 20g płatków (u mnie mix pszennych, owsianych, jęczmiennych i żytnich)
  • 100ml mleka
  • 30ml wody
  • 1 jajko
  • 3 suszone daktyle
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Płatki i otręby zalać mlekiem i odstawić, aby się namoczyły (u mnie wystarczyło około 15minut). Po tym czasie dodać do nich mąkę, wodę, jajko, cynamon i rozdrobnione daktyle (można podgrzać wodę i po prostu je w niej \”rozpuścić\”). Wszystko wymieszać dokładnie.
Smażyć z obu stron na odrobinie oleju : )
Ja podałam z truskawkami i to był strzał w dziesiątkę.
Miłośnicy słodkości mogą oprószyć całość cukrem pudrem lub dodać więcej daktyli do ciasta.

file1341498394



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz