Lekkie dania na upały
Żar się z nieba leje, słońce zagląda w każdy możliwy kąt w domu, a Ty marzysz o odrobinie ochłody? Na dodatek rodzina domaga się posiłku, a Tobie na samą myśl o staniu w garach robi się słabo i gorąco? Przybywamy z ratunkiem ! Oto kilka pomysłów na dania idealnie nadające się na upały.
Chłodnik tatarski
Co kupić?
- 2 świeże papryki
- 2 ogórki
- 2 jajka na twardo
- 1 spory pęczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i młodej cebulki)
- 1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka
- 1/4 l przegotowanej wody
- papryka w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Papryki należy umyć, oczyścić z gniazda i pokroić drobno. Ogórki również pokrój w ten sam sposób, a wcześniej umyj i obierz. Następnie posiekaj jajka oraz zieleninę. Do głębokiego naczynia wlej kefir lub kwaśne mleko, a potem roztrzep z przegotowaną i ostudzoną wodą. Dodaj pokrojone warzywa i przypraw solą oraz pieprzem i sproszkowaną papryką.
Sałatka z arbuzem i fetą
Co kupić?
- 50 dag pomidorów
- 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
- 1 zielona papryka
- 1/2 dużego ogórka wężowego
- 1/2 szklanki rzodkiewek
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag fety
- 2 cebulki dymki
- 1/4 szklanki liści mięty
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidory oraz arbuza bez pestek kroimy w kostkę. Natomiast paprykę oraz nieobranego ogórka pokrój w kosteczkę, a rzodkiewkę w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj i dodaj dwie łyżki oliwy. Fetę pokrój w kostkę i jedną połowę wymieszaj z posiekaną dymką i połową mięty w paseczkach. Pozostałą miętę, fetę oraz dymki zmiksuj z resztą oliwy, jogurtu oraz oregano. Sos przypraw solą i pieprzem.
Sałatka z kalafiorem i brokułami
Co kupić?
- 75 dag różyczek brokuła
- 75 dag różyczek kalafiora
- sól, pieprz
Sos
- 2 czerwone cebule
- 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos: sproszkowaną paprykę usmaż przez minutę na rozgrzanej oliwie i ostudź. Dodaj ocet, czosnek oraz cebulę w cienkich talarkach. Dopraw solą, pieprzem i odstaw na 30 minut.
Różyczki kalafiora i brokułów ugotuj w osolonym wrzątku przez ok 5 minut. Odcedź, wystudź i wymieszaj z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
Fasolka migdałowa
Co kupić?
- 50 dag fasolki szparagowej
- 200 g obranych migdałów
- 4 łyżki oliwy
- 400 g drobnej białej fasoli z puszki
- sól
Panierka do migdałów:
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól
Przygotowanie:
Fasolkę obieramy ( ucinamy końcówki ) i gotujemy do miękkości. Mieszamy składniki panierki, obtaczamy w niej migdały i smażymy je oraz pozostałą panierkę na oliwie. Smaż 2-3 minuty ciągle mieszając.Fasolkę szparagową przełóż na talerz, dodaj odcedzoną białą fasolę i polej migdałami z panierką.
Zupa krem z cukinii i marchewki
Co kupić?