Lekki barszcz z jajkiem

27 lipca 2010, dodał: Scarlett
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 60 dag buraków
– 2 ziemniaki
– cebula
– łyżka masła
– 800 ml bulionu z kurczaka
– łyżeczka majeranku
– listek laurowy
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– sól, pieprz
– 2 jajka
– 1/2 ogórka
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Cebulę obrać, drobno posiekać a  buraki i ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pozostałe warzywa i listek laurowy, chwilkę smażyć. Zalać bulionem, dodać majeranek, wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 25-30 minut. Buraki ostudzić , zmiksować  i dodać do bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym lub cukrem. Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić na pół, ogórek umyć, razem ze skórką pokroić w niewielką kosteczkę. Przed podaniem barszczyk posypać szczypiorkiem i ogórkiem, podawać z jajeczkiem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺