Lecznicze właściwości zielonej herbaty

5 września 2017, dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny

Według legendy historia parzenia zielonej herbaty sięga prawie 5000 lat wstecz. Faktem jest natomiast, że zwyczaj ten wywodzi się z Chin. Początkowo spożywano ją wyłącznie w celach leczniczych, szybko jednak zdobyła popularność również jako orzeźwiający napój, którego przygotowywanie stało się celebracją.

Jeśli więc chodzi o jej prawidłowe parzenie musimy wiedzieć , że jest ono odrobinę inne od tego, które stosujemy przy herbacie czarnej. Po pierwsze nie powinniśmy zalewać jej wrzątkiem. Popełniając ten podstawowy błąd łatwo się do niej zrazić z powodu nieprzyjemnie gorzkiego smaku, który się wówczas wytwarza. Tym bardziej, że aby zachowała swoje drogocenne właściwości nie wolno jej słodzić. Prawidłowo przygotowana smakuje o wiele delikatniej, ale nadal specyficznie. Można się do tego przyzwyczaić, albo kupić herbatę smakową. W sklepach znajdziemy herbaty aromatyzowane i droższe egzotyczne mieszanki z suszonymi owocami dla prawdziwych koneserów

Optymalna temperatura parzenia to ok. 80 stopni. a czas parzenia nie powinien przekraczać 7 min.  Dodatkowo jeśli chcemy żeby zadziałała na nas pobudzająco powinniśmy ją parzyć do 3 min., powyżej uzyskamy efekt uspokajający. Napar możemy przygotowywać wielokrotnie z tego samego woreczka lub porcji bez szkody dla smaku i właściwości.  Chińczycy np. stosują tzw. obmywanie herbaty – „sicz ha”. Polega to na zalaniu suszu wodą o temperaturze ok 90 stopni i wylaniu po kilku sekundach. Według tradycji ma to na celu usunięcie toksyn z powierzchni liści. Następnym krokiem jest już właściwe sporządzanie naparu.

Najczęściej wymieniane właściwości:

*Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi

*Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym

*Łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i odprężająco

*Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych

*Hamuje predyspozycje do koagulacji (zlepiania) płytek krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą skuteczność przypisuje się epigallocatechinie

*Dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł)

*Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą

*Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie

*Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki – spowalnia proces starzenia

*Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne.

*Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina, związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę

*Zielona herbata zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, a także sole mineralne

Korzystne jest również stosowanie toniku z zielonej herbaty. Na sklepowych półkach stoi mnóstwo kosmetyków chwalących się jej wykorzystaniem. My możemy przygotować coś da siebie we własnej kuchni. Najwygodniej jest po prostu przy okazji picia przemyć nią twarz wacikiem, albo zaparzyć kilka saszetek i wrzucić do kąpieli. Taki napar działa na naszą skórę odkażająco i łagodząco. Pięknie oczyszcza, wspomaga walkę z trądzikiem i poprawia koloryt cery.

Zobacz również:

  1. Desery z zielonej herbaty – przepisy

  2. Naturalne dopalacze dla naszego organizmu

  3. Prawdy i mity na temat herbaty

  4. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm