Naturalne dopalacze dla naszego organizmu
Co jakiś czas każdy z nas czuje się zmęczony, przepracowany i osłabiony, szczególnie w okresie jesiennym dopada nas jesienna melancholia i brak witalności. Naturalne dopalacze przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie fizyczne jak i psychiczne. Wcale nie musimy faszerować się napojami energetyzującymi i sztucznymi zamiennikami. Wszystko czego nasz organizm potrzebuje znajdziemy w pożywieniu.
Zielona herbata
Działa łagodniej niż kawa i czarna herbata. Zielona herbata ożywia umysł i poprawia koncentrację. Zawarta w niej teina działa wolniej niż kofeina z kawy, ale jej pobudzające działanie utrzymuje się dłużej. Zielona herbata jest źródłem cennych mikroelementów: cynku, fluoru i żelaza, a przy tym nie podrażnia żołądka. Ponieważ zawiera ona jednak substancję pobudzającą, nie powinno się pić jej więcej niż 3 – 4 szklanki dziennie.
Karnityna
Nazwa karnityny pochodzi stąd, że po raz pierwszy wyizolowano ją z mięśni w 1905 roku. Dzienne zapotrzebowanie zdrowej, dorosłej osoby na karnitynę wynosi średnio 15 mg. Dzienne synteza karnityny wynosi 11–34 mg, a z dietą dostarczane jest codziennie średnio 20–200 mg. U wegetarian ilość karnityny w pożywieniu jest dużo mniejsza i wynosi ok. 1 mg/dzień.
Ale gdzie jej szukać ? Odpowiedź jest bardzo prosta „mięso” wołowe, wieprzowe w mniejszych ilościach drobiowe. Niedobory przytrafiają się głównie osobom niedożywionym, cierpiącym na choroby nerek i wątroby oraz wegetarianom. Skutki takowych niedoborów najpierw odzwierciedlają się w osłabieniu mięśni, następnie ich uszkodzeniu, a w dalszej perspektywie mogą nawet stanowić przyczynę rozrostu mięśnia sercowego.
Tauryna
Organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Jej naturalnym źródłem są szczególnie ostrygi, mięso, ryby, serwatka, soczewica, groch. Aminokwas bierze udział m. in. w transportowaniu kreatyny do mięśni. Dzięki temu mogą one pracować efektywniej i szybciej się regenerują. Tauryna – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów.
Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Jej naturalnym źródłem są szczególnie ostrygi, mięso, ryby, serwatka, soczewica, groch. Aminokwas bierze udział m. in. w transportowaniu kreatyny do mięśni. Dzięki temu mogą one pracować efektywniej i szybciej się regenerują.
Żeń szeń
Korzeń zawiera m. in ginsenozydy, które wpływają na efektywniejsze dostarczenie tlenu i składników odżywczych do narządów. Mięśnie mogą szybciej się regenerować po wysiłku, mamy więcej siły, regulowany jest poziom cukru we krwi, nasz organizm funkcjonuje sprawniej.
Żeń-szeń polecany jest osobom żyjącym w stresie, a także tym, którzy chcą wspomóc swoją odporność. Pozytywnie wpływa na pamięć, usuwa zmęczenie. Jednak z jego dobroczynnych właściwości trzeba umieć korzystać. Po pierwsze nie wolno go nadużywać i stosować dłużej niż 2 miesiące (dotyczy to także środków zawierających żeń-szeń). Po drugie, niektórzy w ogóle nie powinni po niego sięgać. Przeciwwskazaniem do jego przyjmowania w jakiejkolwiek formie jest m. in. skłonność do hipoglikemii (niedocukrzenia) czy hemofilia. Konsultacji lekarskiej wymaga jego przyjmowanie przy zaburzeniach pracy serca, nadpobudliwości czy alergii.
Zobacz również:
-
Produkty na dobry humor
-
Jak sadzić i wyhodować kiełki?
-
Raw food – witarianizm, czyli odmiana wegetarianizmu
-
Warzywa – które są najzdrowsze i co zawierają?