Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą
Doskonałe postne danie . Bardzo smaczne . Trochę pracochłonne , ale tylko wtedy gdy zaczynamy robić je od podstaw .
Czas : jeśli od podstaw to 4 godziny , jeśli mamy gotowy makaron i kapustę z grzybami 30 minut .
Składniki
:30 dag maki
2 jajka
6 łyżek wody
Szczypta soli
1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka ugotowanych i pokrojonych suszonych grzybów wraz z wodą
z ich gotowania ( ok. 1 szklanki )
½ szklanki oliwy
Sól
Pieprz mielony
Kminek
Cukier
Maggi w płynie
2 kostki bulionu drobiowego Knorra
2 łyżki masła
Z mąki , jajka , wody , szczypty soli zagnieść twarde ciasto . Rozwałkować podsypując mąką na cienkie płaty . Pokroić w paski . Kroić w kwadraciki ( romby ) . Rozsypać po obsypanej mąką stolnicy i wysuszyć . Gotować na osolonym wrzątku od 8 do 15 minut zależnie jak są duże . Odcedzić . Przelać zimną woda by zahartować makaron . Odstawić .
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi .
Wymieszać z łazankami i chwilę podgrzewać mieszając .
Najlepiej jest makaron zrobić hurtem w większej ilości , dobrze wysuszyć i mieć gotowy w zapasie . To samo z kapusta z grzybami – zrobić w wolnej chwili gar ( bez dodawania kminku ) . Ostudzić , podzielić na porcje i zamrozić . Gotową wyciągać w miarę potrzeby i używać jako podstawę bigosu , farsz do pierogów , krokietów , do łazanek z kapusta czy jako dodatek do pieczonych mięs . Jest gotowa tylko podgrzać i robić to na co akurat ma się ochotę .
Jeśli nie ma domownika który lubi i umie robić makaron można kupić gotowe łazanki .
nadesłane: Babciagramolka