W czasach starożytnych uważano go za cenniejszy od złota. Cynamon uzyskiwany jest z kory drzew wiecznie zielonych, które występują w Azji. Kora cynamonowa zawiera olejki eteryczne, a także jest bogatym źródłem flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym.
Cynamon jest starożytną przyprawą , która należy do najcenniejszych przypraw kuchennych. W polskiej kuchni cynamon najczęściej używany jest do dań słodkich i pikantnych, sosów, deserów czekoladowych, kompotów, kisielów, ciast, potraw z ryżu, a także kaszy. Regularnie jest stosowany do dań kuchni orientalnej, a także do aromatyzowania piwa i wina.
Zwykłe grzanki posmarowane masłem i posypane drobno zmielonym cynamonem niezwykle zyskują na swojej atrakcyjności. Marynaty ze śliwek i gruszek i kompoty z dodatkiem cynamonu nabierają nowego smaku i niezwykłego aromatu. Piwo grzane bez cynamonu – to nie piwo grzane.
Cynamon właściwości zdrowotne
Gorący napój z cynamonem pobudza krążenie krwi i wywołuje poty, zapobiega i leczy grypę, przeziębienia, gorączkę i wszelkiego rodzaju infekcje. Wdychany olejek cynamonowy leczy nieżyty dróg oddechowych. Cynamon łagodzi kolki, wzdęcia, biegunki. Pobudza bardzo wyraźnie układ trawienny. Olejek eteryczny, który jest zawarty w cynamonie ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i antywirusowe. Eugenol zawarty w olejku pomaga łagodzić bóle artretyczne, mięśni, zębów i głowy. Spożywany regularnie może opóźnić rozwój miażdżycy. Zewnętrznie cynamon działa pozytywnie na skaleczenia, zranienia i zapalenia skóry.
Cynamon w kosmetyce
Cynamon działa przede wszystkim rozgrzewająco, ujędrniająco i ściągająco. Stosowany jest w zabiegach wyszczuplających i antycellulitowych. Jest również składnikiem kosmetyków rozgrzewających do pielęgnacji stóp a także peelingów do ciała.
Olejek cynamonowy
Olejek cynamonowy otrzymywany jest na drodze destylacji młodej kory cynamonowca cejlońskiego. W jego składzie znajduje się między innymi aldehyd cynamonowy, eugenol, octan cynnamylu, linalol. Zastosowanie olejku jest bardzo szerokie. Eugenol działa silnie antyseptycznie, przeciwbólowo i znieczulająco – powszechnie stosowany jest w stomatologii.
Ma również działanie ściągające. Aldehyd ma właściwości przeciwbakteryjne, linalol natomiast przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, rozgrzewające i przeciwbólowe. Olejek cynamonowy zalecany jest przy wzdęciach, niestrawności, zatruciach pokarmowych, braku apetytu, utrudnionym krążeniu, przeziębieniach. Zewnętrznie stosowany jest w stanach zapalnych skóry, działa również ściągająco, ujędrniająco i rozjaśniająco. Olejku cynamonowego nie należy stosować u kobiet w ciąży, gdyż może działać poronnie.
Kamfora
Kamforę, stosowaną między innymi w produkcji środków przeciw molom, uzyskuje się z kory cynamonowca kamforowego.
Zabiegi relaksacyjno kosmetyczne:
Kąpiel z olejkiem cynamonowym
Do wody należy dodać kilkanaście kropli olejku. Kąpiele zalecane są przy przeziębieniach, zaburzeniach krążenia, przebarwieniach i chorobach skóry.
Maseczka do cery tłustej
Cynamon mieszamy z odpowiednią ilością wody przegotowanej lub mineralnej. Maseczkę nakładamy na 10 minut. Bardzo często pojawia się uczucie pieczenia, a także zaczerwienienie twarzy, które jednak znika po około 30 minutach. Maseczki nie powinny stosować osoby z cerą naczynkową.
Przepisy na dolegliwości zdrowotne:
Zatrucie pokarmowe:
1 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 15-20 minut. Pić 2 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Ukąszenie owadów:
Dobrze sproszkowanym cynamonem posypywać miejsca ukąszenia lub użądlenia. Zabieg w razie potrzeby powtórzyć kilka razy.
Niestrawność:
Umieścić w szklanym naczyniu: kawałek kory cynamonowej, 8 g zmielonego cynamonu, 150 g brązowego cukru. Całość zalać 1 litrem winiaku. Naczynie szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie wietrzał, a potem codziennie nim potrząsać, by zawartość dokładnie mieszała się ze sobą. Następnie płyn zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną, przelać do butelek. Butelki zakorkować i wynieść do piwnicy na co najmniej 6 miesięcy.
Świeży oddech:
Zmieszać ze sobą 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu i odpowiednią ilość wody. Wodę dodawać stopniowo po parę kropli, tak aby uzyskać konsystencję pasty do zębów. Soda wybiela zęby, a cynamon zapewnia świeży oddech.
Przepisy kulinarne:
Ryż z jabłkami
Składniki:
• 4 woreczki ryżu ( 4 x 10 g),
• ok. 60 dag jabłek,
• 1/2 szklanki cukru,
• 1/2 szklanki wody,
• cynamon,
• cukier waniliowy,
• masło.
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać do nich cukier, cynamon i wlać wodę. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając i ostudzić.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć do niego 1/3 ryżu, połowę jabłek, posypać cynamonem, następnie wyłożyć 1/3 ryżu, resztę jabłek, posypać cynamonem i na wierzch resztę ryżu. Na górę zapiekanki położyć 1 łyżkę masła. Całość posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać około 40 minut w temperaturze 150 °C. Podawać na ciepło.
Gorąca czekolada z cynamonem (Przepis na 4 osoby)
Składniki:
– 120 g czekolady o podwyższonej zawartości kakao
– 400 ml pełnotłustego mleka
– 200 ml wody
– 3 szczypty cynamonu
– 2 szczypty pieprzu baskijskiego
– 1 łyżeczka spożywczego gorzkiego kakao
Sposób wykonania:
Posiekaj czekoladę. Rozpuść ją w rondlu z wodą i mlekiem na średnim ogniu.
Dodaj przyprawy oraz kakao i energicznie wszystko wymieszaj aż nabierze jedwabistej konsystencji.
Podawaj w glinianych dużych kubkach.
„Kruszonkowe” ciasto z musem jabłkowym
Kruszonka:
– 500 g maki pszennej
– 1 op. proszku do pieczenia
– 200 g cukru
– 1 op. cukru waniliowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 średnie jajko
– 250 g miękkiego masła
– 50 g migdałów bez skorki, posiekanych
Nadzienie:
– 4 słoiki musu jabłkowego (po 370 g każdy)
– 1 łyżeczka skorki startej z cytryny
– ew. 100 g rodzynek
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, jajko i masło, zagnieść miedzy palcami tworząc kruszonkę.
Połowę kruszonki wysypać dno prostokątnej formy o wymiarach 30×40 cm, docisnąć tworząc spod.
Mus jabłkowy wymieszać z rodzynkami i skorka starta z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Pozostałą kruszonkę wymieszać z posiekanymi migdałami, wyłożyć ja na mus jabłkowy.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec przez 45-55 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kuchennej kratce. Podawać z bita śmietaną.
Ciastka – ślimaczki cynamonowe
Składniki:
• 0,5 kg mąki
• 1 kostka drożdży (42g) lub opakowanie suszonych
• 260 g cukru (60 g co ciasta, 200 g do posypki)
• 200 ml mleka
• 100 g masła + 50 g do smarowania
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka kardamonu lub dla odważnych chili
• 100 g cukru pudru
• 5 kropli aromatu waniliowego lub cukru waniliowego.
Sposób wykonania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę (całość w przypadku wykorzystania suszonych drożdży, część w przypadku świeżych drożdży). Na środku robimy otwór i wlewamy mleko (część w przypadku świeżych drożdży) dodajemy drożdże oraz 60 g cukru. Dobrze ugniatamy przez kilka minut lub mieszamy na jednolitą masę w przypadku świeżych drożdży. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 min. aby ciasto wyrosło w temperaturze 50 stopni.
Po 20 minutach wyciągamy ciasto i ponownie wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło, (resztę mleka, mąki w przypadku świeżych drożdży) a następnie wyrabiamy ciasto przez klika minut.
Po wyrobieniu ciasta wstawiamy je na około 30 min. do piekarnika aby ciasto dalej wyrastało w temperaturze 50 stopni. Następnie wyciągamy ciasto i chwilę wyrabiamy. Po wyrobieniu można „kulkę” podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Po rozwałkowaniu roztopić pozostałe 50 g masła, którym trzeba posmarować ciasto.
Następnie mieszamy łyżeczkę cynamonu, 200 g cukru, pół łyżeczki kardamonu lub dla odważnych chili. Tak przygotowaną posypką posypujemy posmarowane ciasto i zawijamy je w roladę po dłuższej krawędzi. Roladę kroimy na kawałki długości około 3 cm i układamy w dużych odstępach na papierze do pieczenia. Tak przygotowane ślimaczki wkładamy do piekarnika na 20 min. ustawionego na 50 stopni a następnie zwiększamy ogień tak by ciastka zapiekły się na złoty kolor.
W czasie pieczenia przygotowujemy polewę z 1-2 łyżek mleka, cukru oraz 5 kropel aromatu waniliowego lub cukru waniliowego. Tak przygotowaną polewą smarujemy już upieczone ciastka.
Smakują najlepiej na drugi dzień ze świeżo zaparzoną kawą.
Koktajl bananowy z cynamonem (Przepis na 2 osoby)
Koktajl bananowy z cynamonem to sycący napój, który doda Ci ochłody w upalne dni i zaspokoi głód, kiedy będziesz miała ochotę na przekąskę. Zobacz przepis na pyszny owocowy miks!
Składniki :
• 3 duże banany
• 2 szklanki mleka (najlieiej 3,2 %)
• 1/2 szklanki śmietany 30%
• sok z 1/3 cytryny
• 3-4 łyżki cukru
• szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wrzucić do miski, zalać mlekiem i śmietaną. Wycisnąć sok z cytryny (uwaga na pestki). Sok z cytryny jest konieczny, żeby koktajl nie ściemniał. Zmiksować. Dosypać cukru do smaku i znów zmiksować. Przelać do wysokich szklanek i udekorować wierzch za pomocą końca łyżeczki szczyptą cynamonu.
Schłodzić w lodówce minimum 20 minut i podawać schłodzone.
Musaka
Składniki:
• 1,5 kg niedużych bakłażanów,
• 60 dag mielonej jagnięciny lub mięsa mieszanego wołowo – wieprzowego
• 2 duże cebule,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 5-6 dojrzałych pomidorów,
• 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
• po łyżeczce oregano i bazylii,
• pół łyżeczki cynamonu,
• pół szklanki oliwy
• pieprz
• sól.
Na sos beszamelowy:
• 4 łyżki masła,
• 4 łyżki mąki,
• 3 szklanki mleka,
• 2-3 żółtka,
• 3 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera lub cheddara).
Sposób wykonania:
Umyte, ale nie obrane bakłażany pokrój w plastry. Spróbuj kawałek miąższu – jeżeli nie wyczuwasz ani odrobiny goryczy, możesz od razu wziąć się do smażenia. Przeważnie jednak bakłażany są gorzkawe, a wtedy trzeba ułożyć je w durszlaku, posolić i odstawić, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po pół godzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Smaż je stopniowo na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu bakłażanów powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy.
Następnie sparz 3 pomidory, obierz ze skórki, pokrój na cząstki i lekko ściskając każdą, usuń nasiona, a miąższ włóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdzielając je jednocześnie widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Teraz dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Duś farsz do musaki pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dopraw ziołami (najlepiej świeżymi), cynamonem i pieprzem.
Brakuje nam już tylko sosu do musaki. Rozpuść więc masło w garnku do sosów lub w głębokim rondlu, wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując tę mieszaninę rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.
Włącz piekarnik. Ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne lub okrągłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany, a na końcu pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory. Polej wszystko sosem. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch musaki ładnie się zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut.
Musakę podawaj na stół w naczyniu, w którym się zapiekała.