Domowa kawa mrożona – sprawdzone przepisy, które pokochasz

Avatar photo
13 grudnia 2025,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Lato, wakacje, upały… To moment, na który czekamy cały rok. Jednak kiedy zaczyna się robić naprawdę gorąco, robimy wszystko, by się ochłodzić.  Orzeźwiające napoje wydają się być wspaniałym pomysłem dla osób chcących umilić sobie upalny dzień spędzony w pracy, czy w domu. Kawa przygotowana na zimno, to najlepszy pomysł zarówno na letni poranek, jak i wieczór. Przedstawiamy kilka propozycji, jak przygotować kawę na zimno.

kawa mrozona z lodem

Mrożona kawa o smaku waniliowym

Składniki:

– czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
– 2 łyżeczki cukru,
–  lody waniliowe (oczywiście, mogą być inne, np. śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi- wedle gustu)
– bita śmietana
– kakao
– kieliszek adwokata lub ajerkoniaku według uznania

Przygotowanie:
Zrób rozpuszczalną kawę (mocną, niedużo wody), poczekaj, aż ostygnie. Dodaj mleko, dosłódź do smaku i wstaw do lodówki. Kiedy napój wystarczająco się schłodzi, wlej go do wysokiej przezroczystej szklanki i dodaj ze 2-3 gałki ulubionych lodów. Później udekoruj syropem toffi, dodaj kieliszek adwokata lub ajerkoniaku. Udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.

Kawa na zimno o smaku ananasowo – rumowym

Składniki

– kawa rozpuszczalna ( z mlekiem i cukrem według uznania)
– 50 ml soku ananasowego
– 20 ml rumu
– 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Czekamy, aż kawa ostygnie. Składniki mieszamy w shakerze z lodem do otrzymania jednolitej masy. Wszystko wlewamy do kieliszka od Martini. Przystroić możemy ananasami oraz bitą śmietaną.

 

Kawa na zimno o smaku miętowo – czekoladowym

Składniki:

– 1 porcja kawy rozpuszczalnej (oczywiście mleko minimum 2% i cukier
według uznania)
– 20 ml syropu miętowo – czekoladowego (lub 10 ml miętowego i 10 ml
czekoladowego)
– kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, dodajemy mleko i cukier według uznania. Studzimy. Tak przygotowaną kawę mieszamy w shakerze z syropem miętowo – czekoladowym i kostkami lodu. Przygotowany napój podajemy w wysokiej szklance. Dekorujemy sosem czekoladowym, gałązką mięty i posypujemy czekoladą.

 

Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie

Składniki:

– 5-6 łyżek cukru
– 1 szklanka wody
– 2 -2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3-4 łyżeczki waniliowego syropu do kawy (np. Victoria Cymes)
– lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (np. takiej do ciasta)
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (30% lub chudszej)
– około 1 i 1/2 szklanki kostek lodu
– słodka bita śmietana.

Przygotowanie:


Na patelnię o grubym dnie wsypać 3-4 łyżek cukru i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Roztopiony cukier należy podgrzewać, aż osiągnie złocisto – brązową barwę. Cały czas należy mieszać masę karmelową, tak by uzyskała gładką konsystencję. Następnie bardzo ostrożnie wlać 3/4 szklanki letniej wody i cały czas mieszać, uważając by powstały karmel, nie zaczął ponownie krystalizować. Jeśli tak się stanie, należy mieszać do powtórnego rozpuszczenia.
W misce wymieszać kawę z pozostałym cukrem, a następnie dodać wcześniej przygotowany karmel, pozostałą 1/4 szklanki wody a także syrop lub esencje waniliową.
Całość należy przelać do blendera lub shakera (ewentualnie użyć mikserem), dodać mleko, śmietankę i kostki lodu, przez chwile zmiksować. Podawać w wysokich szklankach około 300 ml) z bitą śmietaną na wierzchu.
Smacznego!!!


Kawa na zimno o smaku czekoladowym

Składniki:

– 120 ml mleka czekoladowego
– 60 ml zimnej kawy rozpuszczalnej
– bita śmietana
– wiórka czekoladowe
cynamon

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Jeśli chcesz, żeby kawa miała słodszy smak, zwykły lód możesz zastąpić gałką lodów waniliowych.
Wlej do szklanki mleko czekoladowe i schłodzoną kawę. Zamieszaj.
Całość przykryj warstwą bitej śmietany.
Na koniec posyp wszystko wiórkami czekoladowymi i cynamonem.

 

 

zobacz również:

  1. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy

  2. Dodatki do kawy – różne przepisy na oryginalną kawę

  3. Kawa pobudza mózg?

  4. Kawa pomaga w pracy?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.