Lato, wakacje, upały… To moment, na który czekamy cały rok. Jednak kiedy zaczyna się robić naprawdę gorąco, robimy wszystko, by się ochłodzić. Orzeźwiające napoje wydają się być wspaniałym pomysłem dla osób chcących umilić sobie upalny dzień spędzony w pracy, czy w domu. Kawa przygotowana na zimno, to najlepszy pomysł zarówno na letni poranek, jak i wieczór. Przedstawiamy kilka propozycji, jak przygotować kawę na zimno.
Mrożona kawa o smaku waniliowym
Składniki:
– czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
– 2 łyżeczki cukru,
– lody waniliowe (oczywiście, mogą być inne, np. śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi- wedle gustu)
– bita śmietana
– kakao
– kieliszek adwokata lub ajerkoniaku według uznania
Przygotowanie:
Zrób rozpuszczalną kawę (mocną, niedużo wody), poczekaj, aż ostygnie. Dodaj mleko, dosłódź do smaku i wstaw do lodówki. Kiedy napój wystarczająco się schłodzi, wlej go do wysokiej przezroczystej szklanki i dodaj ze 2-3 gałki ulubionych lodów. Później udekoruj syropem toffi, dodaj kieliszek adwokata lub ajerkoniaku. Udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.
Kawa na zimno o smaku ananasowo – rumowym
Składniki
– kawa rozpuszczalna ( z mlekiem i cukrem według uznania)
– 50 ml soku ananasowego
– 20 ml rumu
– 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Czekamy, aż kawa ostygnie. Składniki mieszamy w shakerze z lodem do otrzymania jednolitej masy. Wszystko wlewamy do kieliszka od Martini. Przystroić możemy ananasami oraz bitą śmietaną.
Kawa na zimno o smaku miętowo – czekoladowym
Składniki:
– 1 porcja kawy rozpuszczalnej (oczywiście mleko minimum 2% i cukier
według uznania)
– 20 ml syropu miętowo – czekoladowego (lub 10 ml miętowego i 10 ml
czekoladowego)
– kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, dodajemy mleko i cukier według uznania. Studzimy. Tak przygotowaną kawę mieszamy w shakerze z syropem miętowo – czekoladowym i kostkami lodu. Przygotowany napój podajemy w wysokiej szklance. Dekorujemy sosem czekoladowym, gałązką mięty i posypujemy czekoladą.
Mrożona kawa o pysznym karmelowym aromacie
Składniki:
– 5-6 łyżek cukru
– 1 szklanka wody
– 2 -2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3-4 łyżeczki waniliowego syropu do kawy (np. Victoria Cymes)
– lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (np. takiej do ciasta)
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (30% lub chudszej)
– około 1 i 1/2 szklanki kostek lodu
– słodka bita śmietana.
Przygotowanie:
Na patelnię o grubym dnie wsypać 3-4 łyżek cukru i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Roztopiony cukier należy podgrzewać, aż osiągnie złocisto – brązową barwę. Cały czas należy mieszać masę karmelową, tak by uzyskała gładką konsystencję. Następnie bardzo ostrożnie wlać 3/4 szklanki letniej wody i cały czas mieszać, uważając by powstały karmel, nie zaczął ponownie krystalizować. Jeśli tak się stanie, należy mieszać do powtórnego rozpuszczenia.
W misce wymieszać kawę z pozostałym cukrem, a następnie dodać wcześniej przygotowany karmel, pozostałą 1/4 szklanki wody a także syrop lub esencje waniliową.
Całość należy przelać do blendera lub shakera (ewentualnie użyć mikserem), dodać mleko, śmietankę i kostki lodu, przez chwile zmiksować. Podawać w wysokich szklankach około 300 ml) z bitą śmietaną na wierzchu.
Smacznego!!!
Kawa na zimno o smaku czekoladowym
Składniki:
– 120 ml mleka czekoladowego
– 60 ml zimnej kawy rozpuszczalnej
– bita śmietana
– wiórka czekoladowe
– cynamon
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Jeśli chcesz, żeby kawa miała słodszy smak, zwykły lód możesz zastąpić gałką lodów waniliowych.
Wlej do szklanki mleko czekoladowe i schłodzoną kawę. Zamieszaj.
Całość przykryj warstwą bitej śmietany.
Na koniec posyp wszystko wiórkami czekoladowymi i cynamonem.