Kawa pobudza mózg?

23 stycznia 2017, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

„Kawa jest środkiem pobudzającym psychicznie. Nie jest to jakiś kolejny chwyt reklamowy producentów kawy, to fakt naukowy.”

dr Judyta Wurtman z Instytutu Technologicznego w Massachusetts.

Kawa działa pobudzająco, gdyż kofeina po dotarciu do mózgu blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu, dlatego też znika zmęczenie. Zwiększa także koncentrację oraz przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku poprzez poprawę krążenia krwi – także w mózgu! Z tego też powodu zalecana jest kierowcom pokonującym długie trasy samochodem, szczególnie nocą.

Zawarta w kawie kofeina przyśpiesza akcje serca i podnosi ciśnienie krwi, ale tylko na krótko. Rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony. Dlatego też zalecana jest osobom chorym na astmę oraz z przewlekłym zapaleniem oskrzeli.

Picie kawy z ekspresu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy, który jest silnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo kofeina ma działanie ochronne na miąższ wątroby. Te badania prowadzono na grupie osób pijących 3 – 4 filiżanki kawy dziennie.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz działaniu moczopędnemu, zmniejsza też ryzyko raka pęcherza moczowego oraz kamicy nerkowej. Wypłukując szkodliwe substancje, które są wydalane wraz z moczem. Badania przeprowadzono wśród kobiet, które piły dziennie około 240 ml kawy.

Dzięki zawartości garbników oraz właściwościom przeciwbakteryjnym  kawa przeciwdziała osadzaniu się bakterii na zębach przez co przeciwdziała procesom powodującym próchnicę zębów. Picie kawy, nawet bezkofeinowej, wpływa na ograniczenie działania bakterii na uzębieniu.

Kawa jest także dobra dla alergików, ma działanie zmniejszające wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega oraz zmniejsza skutki ataków alergii.

Regularne picie kawy redukuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, ze względu na efekt ochronny komórek nerwowych. Picie kawy stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, do komórek nerwowych dociera dzięki temu, więcej tlenu i substancji odżywczych. Badania przeprowadzone w Portugalii i Kanadzie na osobach powyżej 65 rż potwierdziły także, że spożywanie kawy może wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.

Wszystkie te pozytywne aspekty obserwowane są oczywiście przy umiarkowanym spożyciu tego napoju. Co to znaczy umiarkowany? Przyjmuje się, że umiarkowane spożycie to 100 – 500 mg kofeiny na dzień (1 do 4 filiżanek). Spożycie ponad 1000 mg dziennie może być dla organizmu toksyczne.

Ale o minusach kawy innym razem …

Justyna Marszałkowska-Jakubik  Dietetyk medyczny

 

Zobacz również:

  1. Wszystko co warto wiedzieć o czekoladzie
  2. Odchudzająca zupa: jeść i chudnąć
  3. Jak kawa wpływa na nasz organizm?
  4. Sztuka picia kawy
  5. Przepisy na pyszne smakowe kawy
  6. Kawa leczy demencję?