Z czym kawa smakuje najlepiej? Właściwie nic nas nie ogranicza, jeśli chodzi o to, z czym popijamy małą czarną, ale są pewne klasyczne dodatki doskonale komponujące się z kawą. Wszystko zależy od naszego gustu, a także od nastroju…
W świecie dodatków
Dodatki klasyczne
Cukier, preferowany jest ten podawany w kryształkach ponieważ łatwo się rozpuszcza i nie niszczy tak pożądanej cremy. Niektórzy znawcy twierdzą że cukier trzcinowy doskonale wydobywa głębię smaku kawy, inni natomiast, że ma on za duży wpływ na smak samej kawy.
Tak jak wybór cukru tak i to czy podamy do kawy mleko czy śmietankę to rzecz gustu. Mleczną piankę na powierzchni cappuccino uzyskamy przez spienienie mleka specjalną przystawką do ekspresu. Z doświadczenia mistrzów wynika, że najlepsza wychodzi z dobrze schłodzonego mleka. Bita śmietana ma swoje miejsce szczególnie przy napojach kawowych chociaż można ją podawać do klasycznego espresso np. Espresso Con Panna.
Częstym widokiem jest posypana kakaem piana z mleka. Przeważnie używa się go jako dekorację, jednak smak prawdziwego kakao może być ciekawym dopełnieniem. Zamiast kakao można podać świeżo startą ciemną czekoladę lub ziarenka kawy. Przygotować filiżankę naparu kawy, łyżeczkę czekolady w proszku, bitą śmietanę i startą skórkę z pomarańczy oraz cukier. Wlać do filiżanki przygotowany wcześniej napar z kawy. (Jeśli lubisz słodką kawę, dodaj cukier, ale pamiętaj, by nie przesadzić, bo będą jeszcze inne słodkie dodatki). Do kawy dodać łyżeczkę czekolady w proszku i zamieszać. Teraz tylko ozdobić ją bitą śmietaną, a na samej górze rozsypać startą skórkę z pomarańczy.
Alkohole do kawy
Tradycyjnym alkoholem do kawy jest brandy, grappa, amaretto, koniak, rum różnego i rodzaju likiery.
Kawa po irlandzku
whisky – 40 ml, mocna, gorąca kawa – 1 filiżanka, brązowy cukier – 1 łyżeczka, bita śmietanka, cynamon do posypania. Do ogrzanej szklanki wsypać cukier, wlać whiskey i gorącą kawę. Wymieszać. Na wierzchu położyć bitą śmietankę, posypać cynamonem. Podawać ze słomką i łyżeczką do kawy.
Kawa z ajerkoniakiem
200 ml Ajerkoniaku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 40 g cukru, 200 ml mleka, 500 ml kawy, kakao w proszku. Ajerkoniak, cukier waniliowy, cukier zwykły i 100 ml mleka podgrzać i wlać do dwóch naczyń. Uzupełnić kawą. Podgrzać resztę mleka, spienić ręcznym mikserem i dolać do kawy. Posypać po wierzchu kakao w proszku.
Kawa z cherry
1 białko, 125 ml śmietany, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 8 cl Sherry, 1/2 l gorącej kawy. Najpierw ubić białko, a następnie śmietanę z cukrem waniliowym. Wymieszać śmietanę z białkiem. Każdą filiżankę wypełnić po 2 cl Sherry oraz po 1/4 masy śmietanowej. Uzupełnić gorącą kawą i od razu podawać. Dosłodzić do smaku.
Kawa z rumem
150 ml śmietany, 4 łyżki cukru, 125 ml ciemnego rumu lub amaretto, 300 ml mocnej kawy. Śmietanę lekko ubić. Cukier i rum podgrzać i napełnić nimi wysokie szklanki. Uzupełnić kawą. Śmietanę przelać do kawy po spodzie łyżeczki, aby utrzymywała się na powierzchni. Od razu podawać.
Kawa migdałowa
200 ml likieru migdałowego, 500 ml mocnej kawy, 200 ml mleka, 1 torebka cukru waniliowego, 40 g cukru, 1 łyżeczka kakao w proszku. Cukier waniliowy, likier migdałowy, cukier oraz 100 ml mleka nieco podgrzać i przelać do trzech wysokich szklanek. Do każdej dodać kawę. Pozostałą część mleka podgrzać, zmiksować tak, by się spieniło i przelać do kawy. Wierzch posypać kakao w proszku.
Kawa z winem i miodem
80 ml czerwonego wytrawnego wina, 400 ml mocnej gorącej kawy, 400 ml mleka, 4 łyżki płynnego miodu, 4 łyżeczki kakao w proszku, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 4 całe laski cynamonu. Mleko wraz z miodem, kakao i cynamonem zagotować. Przelać do 4 (większych) filiżanek. Do każdej wlać 100 ml kawy i 20 ml wina i włożyć po laseczce cynamonowej, która gościom posłuży jako mieszadełko.
Syropy i sosy do kawy
Smaku kawie mogą dodać także ostatnio bardzo modne syropy o różnych smakach. Rynek proponuje bogatą ofertę smaków i cen. Znajdziemy tu produkty francuskie, włoskie a nawet amerykańskie. Swoją obecność zaznaczają też rodzime firmy. Podobną kategorię stanowią sosy do kawy. Różnią się od syropu tym, że zmieniają konsystencję naparu na bardziej kremową. Przeważnie występują z aromatem czekoladowym lub karmelowym.
Firma Premium Brands istnieje od 2005 i na dzień dzisiejszy jest największym importerem syropów do kawy na rynku polskim. Oferuje syropy do kawy francuskiej firmy Giffard. Oferta jest pełna bogactwa i różnorodności smaków i barw syropów, o tradycyjnych owocowych smakach jak i bardziej wyszukanych jak na przykład syrop o smaku waty cukrowej, kokosowy, miodowy, fiołkowy a także marcepanowy, anyżowy, imbirowy czy o smaku gumy balonowej i wiele innych.
GOOD AMARETTO: 15 cl gorącego naparu kawy, 2 cl syropu Amaretto, 5 dag bitej śmietany, 1 łyżeczki kakao do posypania.
Warto, a wręcz należy wspomnieć jeszcze o przyprawach. Typowe: cynamon, kardamon, pieprz, goździki, chili doskonale komponują się z mocnym aromatycznym naparem.
Przyprawy możemy kupić w sproszkowanej postaci lub zmielić. Do mielenia potrzebujemy nożowego młynka. Dostępne są też gotowe mieszanki, możemy więc naturalnym aromatem radować się, bez dodatkowych nakładów pracy. Czarna, mocna aż gęsta, słodka i aromatyczna kawa z przyprawami jest idealnym napojem na chłodny jesienny dzień. Rozgrzewa, pobudza, poprawia humor.
Ostry kardamon
Kardamon to przyprawa bardzo aromatyczna i dość ostra w smaku. Jest częstym składnikiem przyprawy do piernika i curry. Małej czarnej nadaje niepowtarzalny smak i aromat – używa się ostrożnie i w małych ilościach. Wsypać do filiżanki czubatą łyżeczkę mielonej kawy, dodać odrobinę sproszkowanej przyprawy (na czubku łyżeczki) i dobrze wymieszać. Zalać wrzącą wodą. Ilość dodawanego do kawy kardamonu zależy od indywidualnych upodobań. Można kilka razy poeksperymentować dodając raz mniej a raz trochę więcej przyprawy. Przyprawę można też wsypać do ekspresu przepływowego lub do ciśnieniowego. Zapach towarzyszący procesowi parzenia będzie preludium przed konsumpcją:)
Słodka wanilia
Wanilia to bardzo ważny dodatek do kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i najprzeróżniejszych deserów. Najszlachetniej pachnie sam miąższ wydobyty ze strączka – laskę należy rozciąć wzdłuż i w ten sposób wydobyć jej zawartość, którą następnie można dodać do ciast, kremów lub kompotów. Wanilia to także bardzo smaczny dodatek do kawy. Najprostszym sposobem na waniliową kawę jest posłodzenie jej cukrem waniliowym. Do małego rondelka wlać wodę, dodać torebkę cukru waniliowego i zagotować. Dodać dwie łyżeczki kawy, gdy kawa się spieni zamieszać tak, aby nie wykipiała. Zdjąć z ognia i wlać do filiżanki. Oczywiście chodzenie na skróty nie jest złe, ale znacznie lepiej jest przygotować sobie kawę waniliową poświęcając jej nieco więcej zachodu. Jeśli pijesz kawę z mlekiem to możesz podgrzać w rondelku mleko z laskami wanilii. Nie gotuj tylko podgrzej. Jeśli korzystasz z ekspresy przelewowego możesz do dzbanka na kawę włożyć laskę wanilii. Kawa wypełniająca powoli dzbanek przejdzie aromatem wanilii a dodatkowo będzie wydzielała piękny zapach, który będzie ci towarzyszył jeszcze długo po wypiciu kawy.
Cynamonowy zawrót głowy
Cynamon najczęściej urozmaica smak słodkich wypieków, deserów oraz napojów. Pojawia się też często w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przypraw do wszystkich rodzajów potraw – m.in. curry. Doskonale też sprawdza się jako zwieńczenie małej czarnej. Preferowany jest również cynamon w laskach, ale i mielony doskonale się sprawdzi. Cynamon może być stosowany zarówno do przygotowania kawy jak i do jej dekoracji. Kawę z cynamonem przyrządzisz w następujący sposób: dwie łyżeczki rozpuszczalnej kawy wsypać do filiżanki i zalać gorącą wodą do 2/3 wysokości naczynia. Następnie, w małym rondelku zagotować odrobinę mleka i zdjąć z gazu zanim zacznie kipieć. Spienione mleko dodać do kawy, a na wierzchu posypać kawę 1/4 łyżeczki cynamonu oraz odrobiną kakao w granulkach. Ten aromatyczny dodatek poprawia krążenie, a także działa jako swoisty afrodyzjak.
Imbir
Imbir jest najczęściej dodawany do potraw słodkich oraz pikantnych, zwłaszcza do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny, a także do ryżu, jajek, deserów, kompotów. Jako składnik mieszanki curry nadaje jej niepowtarzalny orientalny charakter. Imbir stosuje się również do domowych wypieków: pierników, ciastek i herbatników. Obok najpopularniejszego w naszej części świata imbiru mielonego, przyprawa ta może być stosowana także w postaci świeżych kłączy nazwanych „zielonym imbirem”, z których można przyrządzać m.in. herbatę. Jest również świetnym dodatkiem do kawy. Wypróbuj silnie rozgrzewającą kawę z imbirem i cynamonem. Do szklanki wrzątku wsypać jedną do dwóch łyżeczki kawy, 1/4 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę imbiru. Gotować dwie minuty. Przelać do filiżanki. Całość można udekorować bitą śmietaną i kakao w granulkach. Jeśli smak jest zbyt intensywny zamiast dosładzać cukrem, warto sięgnąć po miód.
Inspirujące goździki
Do kawy pasują również goździki. 4 goździki utłuc w moździerzu. Kawę wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i goździkami, wsypać wszystko do rondelka. Dodać zimną wodę i podgrzać aż napar uniesie się trzykrotnie. Przykryć kawę na chwilę, następnie wymieszać.
Pieprz/ostra papryka
Jeśli chcielibyście nadać mocy swojej kawie spróbujcie zaparzyć ją z pieprzem lub ostrą papryką. Przygotowanie: Zaparzyć kawę (najlepiej jakaś włoska, bądź też z kawiarni/herbaciarni), wymieszać szczyptę cukru z pieprzem/ostrą papryką. Zalać kawę wrzątkiem, dodać wymieszane składniki, i dopiero teraz rozcieńczyć mlekiem.
Inne dodatki
Popularnym dodatkiem jest także mięta oraz cytryna. Pewnym zaskoczeniem może być fakt, że do kawy dodaje się również jajko. Można dodać całe jajko jak i oddzielnie żółtko i utarte białko.
Gotowe kawy aromatyzowane
Zastanawialiście się kiedyś nad kawami aromatyzowanymi? Możemy kupić już gotowe ziarna o nietypowym smaku. Półki sklepowe coraz liczniej zapełniają się kawami aromatyzowanymi. Do najbardziej popularnych zaliczamy: irlandzką, rum Jamajka, bananową, orzechową, czekoladową, amaretto, cynamonową, pomarańczową, karmelową. Smaków kaw jest wiele. Dowolnie mieszane kuszą nas swoim aromatem. Producenci lubią zaskakiwać, więc spotkamy posmak bananów, chałwy czy szampana.
Wyróżniamy także kawy niskodrażniące, w których obniżany jest poziom współczynnika pH w procesie będącym kombinacją oddziaływania na ziarno kawy parą wodną, wysokim ciśnieniem i próżnią. Powstają wówczas pełnowartościowe kawy dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.
W jaki sposób powstają kawy smakowe? Aromat tłoczony jest do ziaren tuż po paleniu lub lub spryskuje się nim kawę. Pierwsza metoda przynosi lepsze efekty, ale jest rzadziej spotykana. Proces musi być przeprowadzony w palarni. Przeciwnicy takiego traktowania kawy mówią, że jest gorszej jakości – producenci chcą w ten sposób ukryć jej wady. Wszystko zależy od konkretnej marki. Wiele kaw smakowych powstaje na bazie ziaren Arabica Columbia Excelso, którą uważa się za najlepszą wśród kaw kolumbijskich.