Kawa latte – sprawdzony przepis

6 lutego 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki:

  • ok. 100 ml kawy Brazil Yellow Bourbon
  • 200 ml mleka najlepiej 3%
  • kakao

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku lub w mikrofali, ale należy uważać żeby się nie zagotowało. Następnie przy pomocy miksera, miksujemy mleko aż do uzyskania dużej ilości gęstej pianki. Spienione mleko przelewamy do szklanki pozostawiając odrobinę piany w naczyniu w którym miksowaliśmy. Do mleka w szklance wlewamy bardzo powoli kawę, najlepiej z dzbanuszka, ponieważ możemy wtedy kontrolować wielkość strumienia. Po nalaniu kawy powinna powstać trzywarstwowa kompozycja, na dole mleko, wyżej kawa i na górze piana. Na sam wierzch dokładamy pozostałą piankę, którą pozostawiliśmy w oddzielnym naczyniu. Dekorujemy kakao.

Testowała:

GastroMonia – od ponad 4 lat prowadze bloga kulinarnego, gdzie nie tylko mozna znalezc rozne przepisy ale rowniez dekoracje potraw, stolu czy prezentow. Szukasz pomyslu na zorganizowanie imprezy zapraszam na www.gastromonia.blox.pl. Poszukuje rowniez ciekawy miejsc gdzie mozna tanio i smacznie zjesc. Uwielbiam kulinarne nowinki. (nick: GastroMonia)



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...