Kawa latte – sprawdzony przepis
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- ok. 100 ml kawy Brazil Yellow Bourbon
- 200 ml mleka najlepiej 3%
- kakao
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku lub w mikrofali, ale należy uważać żeby się nie zagotowało. Następnie przy pomocy miksera, miksujemy mleko aż do uzyskania dużej ilości gęstej pianki. Spienione mleko przelewamy do szklanki pozostawiając odrobinę piany w naczyniu w którym miksowaliśmy. Do mleka w szklance wlewamy bardzo powoli kawę, najlepiej z dzbanuszka, ponieważ możemy wtedy kontrolować wielkość strumienia. Po nalaniu kawy powinna powstać trzywarstwowa kompozycja, na dole mleko, wyżej kawa i na górze piana. Na sam wierzch dokładamy pozostałą piankę, którą pozostawiliśmy w oddzielnym naczyniu. Dekorujemy kakao.
Testowała:
GastroMonia – od ponad 4 lat prowadze bloga kulinarnego, gdzie nie tylko mozna znalezc rozne przepisy ale rowniez dekoracje potraw, stolu czy prezentow. Szukasz pomyslu na zorganizowanie imprezy zapraszam na www.gastromonia.blox.pl. Poszukuje rowniez ciekawy miejsc gdzie mozna tanio i smacznie zjesc. Uwielbiam kulinarne nowinki. (nick: GastroMonia)