Przepisy na tiramisu – różne wersje deseru

17 maja 2018, dodał: czekoladka

Tiramisu to ostatnio bardzo popularny włoski deser.  Można go jednak robić na wiele różnych sposobów. Oto kilka z nich…

tira

 

Tradycyjny deser  Tiramisu

deser

Składniki:

  • -2 żółtka,
  • -350g serka mascarpone,
  • -250g okrągłych biszkoptów,
  • -szklanka śmietanki 30%,
  • -4 łyżki cukru pudru,
  • -1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,
  • -50g startej mlecznej czekolady,
  • -3 łyżki likieru amaretto.

 

Przygotowanie

Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z żółtkami i serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły.

 

Tiramisu z mandarynkami

mandary

  • Składniki:
  • -1/2 paczki okrągłych biszkoptów,
  • -250g serka mascarpone,
  • -3 żółtka,
  • -4 łyżki cukru pudru,
  • -3 krople olejku pomarańczowego,
  • -szklanka mocnej kawy,
  • -4 mandarynki,
  • -2 ciastka Jeżyki,
  • -5dag startej czekolady

 

Przygotowanie

Biszkopty maczać w lekko przestudzonej kawie i ułożyć na dnie pucharków. Serek zmiksować z żółtkami, olejkiem pomarańczowym i cukrem pudrem. Nałożyć po małej porcji na biszkopty. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ułożyć po kilka sztuk na masie serowej. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów umoczonych w kawie oraz resztą serka. Przybrać cząstkami mandarynek, połamanymi Jeżykami, startą czekoladą oraz mrożoną truskawką. Schłodzić.

 

Tiramisu z truskawkami

tirs

Składniki:

-200g podłużnych biszkoptów,
-300g świeżych truskawek,
-250g półtłustego twarogu,
-100g cukru pudru,
-200ml śmietanki 30%,
-2 łyżki likieru migdałowego,
-100ml świeżo zaparzonej kawy,
-10g mlecznej czekolady.

Przygotowanie

Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.

Tiramisu z dynią

dynia

Składniki:

  • -200g okrągłych biszkoptów,
  • -1/2 szklanki zaparzonej kawy,
  • -3 łyżki likieru Amaretto.

Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.
W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego.

Krem dyniowy

-3/4 szklanki puree z dyni,
-1/2 szklanki cukru,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-łyżeczka cynamonu,
-1/4 łyżeczki imbiru,
-szczypta soli.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać.
Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.

Śmietanka: 

-250g serka mascarpone,
-1/2 szklanki śmietanki 30%,
-1/4 szklanki cukru,
-starta czekolada.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą. Tiramisu przechowywać w lodówce.

 

Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą

 

mieta

Składniki:

-200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze (ewentualnie można użyć zwykłych),
-100g gorzkiej czekolady,
-250g serka mascarpone,
-łyżka kakao,
-70g+2 łyżki drobnego cukru,
-3 g świeżej mięty,
-1/2 szkl. herbaty miętowej,
-7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej,
-300g truskawek,
-3 jajka,
-3 łyżki likieru czekoladowego,
-100ml śmietanki 30%,
-łyżka cukru pudru,
-czekolada do dekoracji.

Przygotowanie

Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę. Miętę i 2 łyżki cukru zmiksować w blenderze i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Biszkopty (można użyć zwykłych podłużnych biszkoptów) ułożyć na dnie naczynia, skropić herbatą miętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao.

Tiramisu z wiśniami

wisnie

Składniki:

  • -szklanka zaparzonej mocnej kawy,
  • -opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • -300g świeżych wiśni,
  • -2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),
  • -400ml śmietanki 30%,
  • -400g serka mascarpone,
  • -4 łyżki cukru pudru,
  • -3 łyżki cukru,
  • -30g startej czekolady.

 

Wykonanie

W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. Posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.

 

Cytrusowe Tiramisu

lemon3

Składniki:

– duża pomarańcza
– czerwony grejpfrut
– 25 dag serka mascarpone
– 50 dag chudego mielonego twarożku
– 7,5 dag cukru
– sok i skórka otarta z cytryny
– 15 dag  podłużnych biszkoptów
– 8 łyżek likieru cytrynowego
– 5 dag bezów

Wykonanie:

Grejpfruta i pomarańczę obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. Z miąższu owoców ostrym nożem wyciąć cienkie fileciki (ostrożnie usunąć pestki), z resztek wycisnąć sok. Serek mascarpone utrzeć na gładko razem z twarożkiem i cukrem. Wyciśnięty sok z owoców przecedzić przez sitko, dodać do kremu wraz ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Biszkopty skropić likierem cytrynowym, połowę biszkoptów ułożyć, jeden obok drugiego na spodzie formy do pieczenia. Na biszkoptach równomiernie rozsmarować połowę kremu. Przykryć cząstkami pomarańczy a cytrusy pozostałymi biszkoptami. Na nich rozsmarować resztę kremu, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki na 6 godzin. Deser posypać pokruszonymi bezami.

 

Brownie a’la Tiramisu

bro

Ciasto:

  • -160 g masła
  • -200 g gorzkiej czekolady
  • -3 całe jajka
  • -2 żółtka
  • -150 g cukru trzcinowego
  • -2 łyżki mąki
  • -1 łyżka kakao
  • -szczypta soli
  • -2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

  • -200 ml śmietany 30%
  • -250 g sera mascarpone
  • -2 łyżki likieru amaretto
  • -1 łyżka cukru pudru
  • -1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • -10 sztuk ciasteczek amaretti

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę 22×26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kakao.

Tort Tiramisu

tort

Składniki na biszkopt:

  • -forma o średnicy 18 cm
  • -5 jaj
  • -3/4 szklanki cukru
  • -3/4 mąki pszennej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki przesiać i używając szpatułki wmieszać je delikatnie w masę. Gotową przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 30 minut – aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Składniki na poncz kawowy:

  • -250 ml mocnej kawy
  • -60 ml likieru Tiramisu
  • -90 g cukru

Kawę z cukrem gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do połowy. Wlewamy likier i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Składniki na krem:

  • -5 żółtek
  • -500 g serka mascarpone
  • -5 łyżek cukru

Do rondelka wlewamy szklankę wody, gotujemy i zdejmujemy z palnika. Nad gorącą wodą umieszczamy miskę z żółtkami i cukrem – ucieramy 10 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z rondelka i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce krótko miksujemy serek i stopniowo dodajemy masę jajeczną. Miksujemy na  niskich obrotach aż obie masy się połączą.

 

Ciasto Tiramisu

ccc

Ciasto:

  • -500 g mąki
  • -100 g mielonych migdałów
  • -200 g masła
  • -160 g cukru
  • -4 żółtka
  • -2 łyżki czekolady w proszku albo 1 łyżka kakao
  • -6 łyżek śmietany kwaśnej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżeczka sody

Masa:

  • -4 żółtka
  • -1/2 szklanki cukru
  • -500 g sera mascarpone
  • -400 ml śmietany kremówki
  • -1 opakowanie żelatyny na 1L
  • -około 230 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • -około 250 ml mocnego naparu z kawy
  • -5 łyżek likieru amaretto

Polewa:

  • -150 g gorzkiej czekolady
  • -4 łyżki mleka
  • -1 łyżka likieru amaretto
  • -1 łyżeczka cukru
  • -1 łyżeczka kakao

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41×24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serem mascarpone, wymieszać.  Jajka z parzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta. Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i żelatynę, wszystko razem połączyć. Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem. Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę włożyć połamaną czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

 

Sernik Tiramisu

sernik

Spód:

  • -100 g gorzkiej czekolady
  • -80 g masła
  • -2 jajka
  • -1 żółtko
  • -80 g cukru brązowego nierafinowanego
  • -1 łyżka mąki
  • -2 łyżki kakao
  • -szczypta soli

Masa serowa:

  • -250 ml mleka
  • -2 czubate łyżeczki kawy (nie rozpuszczalna!)
  • -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • -1 budyń śmietankowy
  • -220 g cukru brązowego nierafinowanego
  • -1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • -125 ml oleju
  • -3 jajka
  • -4 łyżki likieru migdałowego
  • -10 pokruszonych ciasteczek amaretti

Śmietana:

  • -400 ml śmietany kremówki
  • -10 ciasteczek amaretti

Jeśli sernik będzie stał w lodówce kilka dni to do śmietany musimy dodać albo żelatynę (1 czubata łyżeczka rozpuszczona w jak najmniejszej ilości wody) albo 1 śmietan-fix.

Dodatkowo:

  • -kakao do oprószenia
  • -podłużne biszkopty

-Tortownica o wymiarze 26 cm, wyłożona pergaminem

Spód: Czekoladę, masło i szczyptę soli wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. W mikserze ubijamy jajka i żółtko, pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż się nie rozpuści a masa delikatnie nie zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i kakao. Przekładamy do foremki.
Ser: Do rondelka wlewamy mleko dodajemy kawę i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy a następnie przecedzamy przez gęste sitko. Jeśli przeleci kilka okruszków kawy nic się nie stanie nada to tylko ciastu lepszego smaku a po przekrojeniu ładnego wyglądu. Wszystkie składniki (oprócz fusów) miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na spód. Pieczemy w 160*C około 90 minut. Po upływie tego czasu dotknijmy palcem wierzchu jeśli będzie mokry to podpieczmy go jeszcze chwilę. Jeśli będzie suchy to studzimy go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
Śmietana: Przed rozpoczęciem ubijania najlepiej jest schłodzić naczynie, śmietana również powinna być trzymana w lodówce. Ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszone ciasteczka i żelatynę.
Smetaną smarujemy wierzch i boki sernika. Biszkopty przekrawamy na pół i układamy wokół. Na koniec posypujemy kakao. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

 

Sernik a’la Tiramisu

sernik2

Spód:

  • -14 podłużnych biszkoptów,
  • -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • -łyżka likieru Amaretto,
  • -50g cukru,
  • -65g masła,
  • -jajko,
  • -40g mąki pszennej,
  • -65g gorzkiej czekolady.

Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm.

Do nasączenia:

  • -50ml wody,
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • -2 łyżki likieru Amaretto,
  • -2 łyżeczki żelatyny.

Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze.

Masa serowa:

  • -500g białego półtłustego sera,
  • -500g serka mascarpone,
  • -1 i 1/2 szklanki cukru,
  • -5 jajek,
  • -3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • -1/2 laski wanilii,
  • -2 łyżki Amaretto,
  • -1/2 szklanki śmietany 30%.

Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175st, następnie 85 minut w temp. 120st.

Wierzch:

  • -300g kwaśnej śmietany 18%,
  • -2 łyżki likieru Amaretto,
  • -3 łyżki cukru,
  • -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Śmietanę zmieszać z cukrem. Kawę zmieszać z likierem – 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić.

Muffinki z Tiramisu

 

Ciasto: mufinki

  • -110 g masła,
  • -110g mąki pszennej,
  • -110g brązowego cukru,
  • -2 jajka,
  • -łyżka kakao,
  • -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • -2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • -łyżka likieru o smaku amaretto.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem:

  • -300ml śmietanki 30%,
  • -2 łyżki cukru pudru,
  • -1 opakowanie śmietan-fix,
  • -łyżka cukru waniliowego,
  • -starta czekolada do posypania.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix.  Kremem udekorować babeczki, posypać startą czekoladą.

 

Źródło:

http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Zobacz również:

 

  1. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  2. Ciasta z gruszkami – różne przepisy
  3. Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek
  4. Przepisy na ciasta z owocami bez pieczenia

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Najskuteczniejszy zabieg na celluli…
Zastanawiam się nad zabiegiem liposukcji ultradźwiękowej, robiłyście ją kiedyś? Jakie macie doświadczenia? Jeśli możecie...
Mieszkanie - kupno czy zamiana, ryn…
Mnie także zależało na tym, aby zamieszkać blisko miasta, ale wybrałam trochę inną lokalizację....
Co na migrenę?
Ja polecam tylko gardan, jedyne co mnie ratuje przy miesiączkach czy migrenach....
Probiotyki
Ja od siebie mogę polecić kropelki, nawet profilkatycznie. U mnie jelitówek w domu...