Kwas chlebowy to nic innego jak sfermentowany napój z chleba. Czy wiesz, że posiada on mnóstwo właściwości zdrowotnych? Ten cudowny napój wzmocni Twoją odporność, ureguluje procesy trawienne, a nawet pomoże przy odchudzaniu. Dodatkowo świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, co sprawia, że jest idealny na upały. Zobacz co jeszcze powinieneś wiedzieć o kwasie chlebowym.
Kwas chlebowy swoją sławę w Polsce zyskał już za czasów Władysława Jagiełły. Podczas żniw kwas chlebowy miał za zadanie gasić pragnienie, natomiast w okresie jarmarków i odpustów robiło się go trochę mocniejszego, aby bawił i rozweselał ludzi. Niestety dzisiaj ten produkt jest niedoceniany i często jest nazywany wiejską oranżadą.
Właściwości
Jak już wspomnieliśmy kwas chlebowy świetnie gasi pragnienie. Mówi o tym ludowa przyśpiewka, może ją znasz: Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę…
Przeciwwskazania
Kobiety w ciąży nie powinny pić kwasu chlebowego, ponieważ zawiera on alkohol 0,7 – 2,2 %. Co prawda w sklepach dostępny jest bezalkoholowy jednak może zawierać utrwalacze i konserwanty. Dlatego również przyszłe mamy nie powinny pić kwasu.
Przepis
Przede wszystkim podstawą do stworzenia kwasu chlebowego jest dobry chleb. Wiadomo, że najlepszy będzie domowy wypiek, jednak nie jest konieczny. Wody najlepiej użyć źródlanej. Prawdziwy kwas chlebowy posiada kolor od złotego do ciemnobrązowego.
Co kupić?
- 2,5 litry wody (najlepiej źródlanej)
- 25 dag prawdziwego chleba razowego
- pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (wielokwiatowego)
- 0, 25 dag drożdży
- kilkanaście rodzynek
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i w międzyczasie rozgrzej piekarnik. Chleb należy pokroić w kostkę i piec do czasu zarumienienia. Kiedy chleb się wystudzi wrzuć go do miski, zalej ciepłą oraz zagotowaną wcześniej wodą i odstaw na 3 godziny. W letniej wodzie rozpuść cukier i drożdże. Następnie dodaj je do roztworu, wymieszaj i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór należy przecedzić i przelać do wyparzonych wcześniej butelek (do 3/4 ich wysokości). Do każdej butelki dorzuć po kilka rodzynek. Następnie odstaw butelki w chłodne pomieszczenie na 3 dni w pozycji leżącej. Ważne, aby butelki nie stały, ponieważ gaz może je rozsadzić. Zachowaj również ostrożność przy ich odkręcaniu.
Gotowy kwas chlebowy przechowuj od tygodnia do miesiąca. Jeżeli na dnie butelki pojawi się osad, to wystarczy wstrząsnąć butelką. Kwas chlebowy najlepiej smakuje schłodzony.