Kwas chlebowy – właściwości i przepis

3 września 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kwas chlebowy to nic innego jak sfermentowany napój z chleba. Czy wiesz, że posiada on mnóstwo właściwości zdrowotnych? Ten cudowny napój wzmocni Twoją odporność, ureguluje procesy trawienne, a nawet pomoże przy odchudzaniu. Dodatkowo świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, co sprawia, że jest idealny na upały. Zobacz co jeszcze powinieneś wiedzieć o kwasie chlebowym.

kwas chlebowy

Kwas chlebowy swoją sławę w Polsce zyskał już za czasów Władysława Jagiełły. Podczas żniw kwas chlebowy miał za zadanie gasić pragnienie, natomiast w okresie jarmarków i odpustów robiło się go trochę mocniejszego, aby bawił i rozweselał ludzi. Niestety dzisiaj ten produkt jest niedoceniany i często jest nazywany wiejską oranżadą.

kwas chlebowy

Właściwości

Jak już wspomnieliśmy kwas chlebowy świetnie gasi pragnienie. Mówi o tym ludowa przyśpiewka, może ją znasz: Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę…

Jest to świetna alternatywa do napoi zawierających sztuczne składniki. Kwas chlebowy również świetnie sprawdza się jako napój leczniczy. Dawniej łagodził on dolegliwości, które męczyły szlachtę po sytych ucztach. Również dzisiaj śmiało możesz pić kwas chlebowy przy nadkwasocie, wzdęciach i innych zaburzeniach trawienia.
Skąd takie cudowne właściwości? Kwas chlebowy bowiem jest probiotykiem, czyli zawiera bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu reguluje Twoją mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie, a także przemianę materii. Możesz go dodać do swojej diety odchudzającej oraz oczyszczającej.
Kwas chlebowy dodatkowo wzmacnia odporność, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga leczenie miażdżycy. Napój ten zawiera witaminę C oraz składniki mineralne.
Ważne ! Pamiętaj, wybieraj w sklepie kwas, który nie zawiera barwników i konserwantów.
kwas chlebowy

Przeciwwskazania

Kobiety w ciąży nie powinny pić kwasu chlebowego, ponieważ zawiera on alkohol 0,7 – 2,2 %. Co prawda w sklepach dostępny jest bezalkoholowy jednak może zawierać utrwalacze i konserwanty. Dlatego również przyszłe mamy nie powinny pić kwasu.

kwas chlebowy

Przepis

Przede wszystkim podstawą do stworzenia kwasu chlebowego jest dobry chleb. Wiadomo, że najlepszy będzie domowy wypiek, jednak nie jest konieczny. Wody najlepiej użyć źródlanej. Prawdziwy kwas chlebowy posiada kolor od złotego do ciemnobrązowego.

Co kupić?

  • 2,5 litry wody (najlepiej źródlanej)
  • 25 dag prawdziwego chleba razowego
  • pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (wielokwiatowego)
  • 0, 25 dag drożdży
  • kilkanaście rodzynek

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i w międzyczasie rozgrzej piekarnik. Chleb należy pokroić w kostkę i piec do czasu zarumienienia. Kiedy chleb się wystudzi wrzuć go do miski, zalej ciepłą oraz zagotowaną wcześniej wodą i odstaw na 3 godziny. W letniej wodzie rozpuść cukier i drożdże. Następnie dodaj je do roztworu, wymieszaj i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór należy przecedzić i przelać do wyparzonych wcześniej butelek (do 3/4 ich wysokości). Do każdej butelki dorzuć po kilka rodzynek. Następnie odstaw butelki w chłodne pomieszczenie na 3 dni w pozycji leżącej. Ważne, aby butelki nie stały, ponieważ gaz może je rozsadzić. Zachowaj również ostrożność przy ich odkręcaniu.

Gotowy kwas chlebowy przechowuj od tygodnia do miesiąca. Jeżeli na dnie butelki pojawi się osad, to wystarczy wstrząsnąć butelką. Kwas chlebowy najlepiej smakuje schłodzony.

kwas chlebowy