Kurczak orientalny z bambusem

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Takie eksperymenty na orientalną nutę  z tego co jest w domu.

Czas : 30 min

Składniki :

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 10 dag pokrojonego bambusa w zalewie ( 1/2 słoiczka )
  • 1 średnia marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 1 szklanka pokrojonej w paseczki mieszanki sałat kolorowych ( lub kapusty pekińskiej )
  • 1/4 szklanki białej części pora pokrojonej w krążki
  • 1/4 szklanki pokrojonej dymki
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do dań chińskich do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu chili Tao-Tao
  • 1/2  kostki bulionu drobiowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka wody

file1292833254

Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i polać sosem chili – wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając ok 5 minut . Dorzucić marchew , por i dalej smażyć jeszcze 5 minut . Włożyć sałaty, dymkę , bambus .Obsmażyć . Wlać wodę . Dusić ok 10 minut. Doprawić przyprawą do dań chińskich, kurkumą , cukrem , bulionem drobiowym. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Zagotować .

Podałam z makaronem ryżowym .



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz