Zupa rybna z karpia i okonia po japońsku

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fascynacje kuchnia japońska nie ustają. Pomysł zupy rybnej z herbatą ,,męczy ” mnie od dawna . Zrobiłam wersję z naszymi składnikami.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • Dzwonko karpia
  • stek ( mały ) z  łososia
  • okoń mały
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • kawałek ogórka ( tak ok 5 cm )
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku ( biała część od cebulki )
  • garstka makaronu z zupek chińskich ( lub ryżowy )
  • mielony kolorowy pieprz
  • 1/2 szklanki zaparzonej  herbaty jaśminowej – mocnej ( najlepiej sam jaśmin ale może też być mieszanka z czarną )
  • sos sojowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki pokrojonej w pół plasterki pora
  • Ryby filetować . Czyste mięso odłożyć a z reszty i warzyw ze szczyptą soli zrobić wywar ( gotować na małym gazie ok 45 minut ).

Ugotować makaron – odcedzić.

Przecedzić wywar.Wlać przecedzoną herbatę .Włożyć podzielone na kawałki filety rybne . Gotować 15 minut. Doprawić wywar sosem sojowym i pieprzem.

Podawać wkładając do miseczki porcje makaronu , nalać zupę z kawałkami ryb .Dodawać pokrojony w cienkie słupki ogórek ze skórką , utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka ) rzodkiewkę , szczypior i por,  powycinaną ozdobnie marchew z wywaru .

file1292833479



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz