Kurczak obsmażany z marchewką pomarańczową

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak obsmażany z marchewką pomarańczową

Czas : 30 minut

Składniki :

1 duże udko kurczaka ugotowane
3 ugotowane marchewki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( lub innej nisko słodzonej pomarańczowej )
½ pomarańczy
papryka mielona
pieprz mielony
curry
sok z cytryny
1/3 szklanki wywaru z gotowania kurczaka
2 łyżki pokrojonego koperku

Marchew pokroić w grubą kostkę , pomarańczę obrać ze skórki , usunąć białą błonkę i pokroić w kawałki . Kurczaka obrać ze skórki , usunąć chrząstki , przedzielić na dwa kawałki – pałkę i górne udko ( tak by mięso się nie rozpadło ). Natrzeć papryką , curry i pieprzem . W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła . Dodać konfiturę pomarańczową , bulion . Chwilę gotować tak by konfitura się rozpuściła . Wrzucić marchew i pomarańcze .Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny . Dusić mieszając aż marchew się zagęści . Dosypać koperek .
Na patelence rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju . Obsmażyć kurczaka na rumiano .
Podawać kurczaka ułożonego na warstwie marchewki z ziemniakami lub ryżem .

 

nadesłane: Babciagramolka