Kulinarne 50 twarzy Greya – kolacja na Dzień Kobiet jak z filmu
Film „50 twarzy Greya” to najbardziej popularny obecnie film, wyświetlany w kinach. Choć zbiera bardzo skrajne recenzje, ma wiele admiratorek. Jednak, nie o filmie będzie mowa, ale o książce.
Otóż, autorka powieści, E.L. James, wykazała się pomysłowością nie tylko w opisywaniu wyuzdanych scen erotycznych. W powieści przemyciła kilkanaście potraw kuchni francuskiej, włoskiej i oczywiście amerykańskiej. Większość małodietetyczna, ale od czego jest inwencja kulinarna?
Jeśli nie zdecydujesz się wybrać do kina z okazji Dnia Kobiet, możesz przygotować kulinarne „50 twarzy Greya” w domu.
Tatar z łososia
• 1 ogórek
• 200 g łososia wędzonego
• sok z połowy cytryny
• 1 szalotka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz, musztarda
1. Obieramy ogórka, myjemy go, przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Następnie zostawiamy na sitku, solimy i odstawiamy na 30 minut (będzie mnie wodnisty)
2. Kroimy wędzonego łososia w małą kostkę
3. Szalotkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę
4. W salaterce, łączymy oliwę z oliwek i echalotkę, a także sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą.
5. Na talerzyku układamy najpierw odsączonego z wody ogórka, następnie łososia (za formę może posłużyć Wam np. butelka po wodzie mineralnej, a raczej jej najszersza część), górę dania polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy zieleniną)
Sałatka Cezara
• 1 cała sałata rzymska
• 1 opakowanie roszponki
• 2 piersi z kurczaka (upieczone wcześniej, np. w curry)
• 1 kropka chleba żytniego na zakwasie
• 5-6 plasterków tofu wędzonego
1. Sałatę i roszponkę myjemy i układamy na talerzu
2. Chlebek kroimy w kostki i podpiekamy w opiekaczu
3. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki i podpiekamy w opiekaczu
4. Tofu także opiekamy w opiekaczu
sos
• 1 cm śledzia solonego
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki musztardy
• szczypta soli
• 100 ml oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
• 1 śmietana ekologiczna mała
1. Śledzia blendujemy (chodzi tylko o posmak), a czosnek miażdżymy i odstawiamy w salaterce
2. Jajko miksujemy
3. Dodajemy musztardę i sól i nadal miksujemy (nie należy bać się ubijania tych składników jeśli sos ma być lekki i delikatny)
4. Dodajemy oliwę, łyżka po łyżce i nadal miksujemy
5. Sos łączymy ze śmietaną, śledziem i czosnkiem
6. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
7. Polewamy sałatkę
Stek z łososia
• 2 filety/ steki z łososia
• 2 cykorie
• 1 grejpfrut gorzki
• 1 łyżka miodu
• 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
• sól i pieprz do smaku
1. Zdejmujemy skórę z łososia (jeśli ją ma), przyprawiamy według uznania
2. Rozgrzewamy olej na patelni i rumienimy łososia z każdej strony
3. Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C, z termoobiegiem
4. Na pozostałym po smażeniu na patelni sosie, rumienimy liście cykorii
5. Myjemy i obieramy grejpfruta, wyciskamy z niego sok i łączymy z miodem
6. Upieczonego łososia układamy na zrumienionej endywii i polewamy sosem
(uwaga! jeśli dodasz sok z miodem podczas pieczenia, z dobrodziejstw miodu nic nie zostanie, tylko sam cukier!)
Tarta Tatin
• 100g mąki migdałowej
• 100 g mąki kokosowej
• 2 łyżki ksylitolu
• 2 jajka
• 10 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
• 1/2 łyżeczki soli
1. Łączymy wszystkie składniki ze sobą rękami
2. Ciasto rozkładamy na formie do pieczenia, ubijając je nieco i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut
• 4 jabłka
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju kokosowego
• 4 łyżki ksylitolu
3. Jabłka obieramy, myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie ćwiartki
4. Na patelni rozgrzewamy masło i olej kokosowy z ksylitolem
5. Jabłka układamy na patelni, karmelizujemy je i przekładamy na dno blaszki
6. Posypujemy je cynamonem i przykrywamy ciastem wyjętym z lodówki (uwaga jest delikatne!)
7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez minimum 30 minut