Kuleczki ziemniaczane w sosie pomidorowo-sojowym
Sos sojowy Kikkoman to świetne uzupełnienie wielu dań w mojej kuchni:
Otrzymałam go do testu od portalu Urodaizdrowie.pl i użyłam do mojej popisowej potrawy: kuleczek ziemniaczanych w sosie pomidorowo-sojowym:
Sos:
- pomidory w puszce
- koncentrat pomidorowy
- duża,
- gęsta śmietana kremówka (12%)
- curry
- naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
- pieprz – bazylia (albo inna ziołowa przyprawa)
Kuleczki:
- cztery małe ziemniaki
- twaróg (250 g)
- pół cebuli
- małe jajko (albo pół dużego)
- olej do pieczenia
- mąka,
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie robimy sos.
Na patelni podgrzewamy olej, z puszkowanych pomidorów odlewamy sok do osobnego naczynia, a pomidory wrzucamy na patelnie; podgrzewamy je, aż całkowicie się rozpadną, lekko solimy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy odlany sok i trzy łyżki koncentratu pomidorowego oraz pół łyżeczki naturalnego sosu sojowego Kikkoman, znów mieszamy. Na koniec dosypujemy szczyptę ziołowej przyprawy. Sos odstawiamy do wystygnięcia. – Z ugotowanych ziemniaków zwyczajowo odlewamy wodę, dodajemy twaróg, całość gnieciemy na pureé. Trzemy na drobnym oczku tarki pół cebuli i również dodajemy. Wbijamy małe jajko, solimy. Masę dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Gotowe kulki wrzucamy na rozgrzany olej obracając dość często, by równomiernie się przypiekły (kulki piecze się bardzo krótko). Kuleczki podajemy z ryżem, całość polewamy sosem.
Sos sojowy Kikkoman dodaje głębokiego smaku potrawie, nie trzeba więc już stosować tyle soli i dodatkowych przypraw, jak to musiałam zrobić wcześniej. Dodatkowo am pewność, że to zdrowy zamiennik soli, bo dostarcza też pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych. Polecam nie tylko wegetarianom, ale wszystkim, którzy chcą zdrowiej żyć!