Kruche babeczki orzechowo-rodzynkowe

16 listopada 2009, dodał: Lula
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 10 dkg Masła
  • 20dkg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 3 kopiaste łyżki śmietany

Mąkę mieszamy z cukrem. Masło siekamy, dodajemy mąkę z cukrem, żółtka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.

  • 10dkg rodzynek
  • 15dkg orzechów włoskich ,
  • 2 białka , kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
  • 2łyzeczki cukru

Białka z cukrem ubijamy na pianę. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, orzechy siekamy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim, metalowe foremki do babeczek. Ciasto w foremkach smarujemy dżemem, piana z białek a na pianę wykładamy rodzynki i orzechy.

Pieczemy ok 30 min w temperaturze 200stopni

Krem:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 15dkg cukru,
  • 15 dkg masła
  • 2 żółtka

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąka ziemniaczaną. Mleko zagrzać , następnie stale mieszając wlewamy masę, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Wystudzoną masę ucieramy z masłem, aż powstanie biały gęsty krem.

Na upieczone i przestudzone babeczki nakładamy krem dekorujemy wedle uznania rodzynkami , orzechami lub czekoladą.

SMACZNEGO

file1258395708



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz