Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki
- Farsz do krokietów :
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
- 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty,
- sól, pieprz, Vegeta-do smaku.
- Ciasto naleśnikowe :
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli-do smaku,
- olej słonecznikowy do smażenia naleśników.
- (jeśli ciasto jest za rzadkie i naleśniki się rwą, to dodajemy mąki, a jak za gęste i naleśniki są sztywne, to mleka).
- Panierka:
- 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
- bułka tarta do panierowania ,
- olej słonecznikowy do smażenia krokietów.
Krokiety z kapustą i grzybami, choć nieco pracochłonne, to można sporządzić nie tylko na Wigilię.
Etapy przygotowania
Wykonanie naleśników :
Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia.
Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni.
Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką.
Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
Wykonanie farszu :
Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik.
Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Krokiety podajemy na ciepło do czystego barszczu, np. na Wigilię.