Pierniki świąteczne

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Na piernik :
  • 0,5 kg. miodu sztucznego,
  • 0,5 kg. cukru kryształu,
  • 200 g. masła,
  • 3 łyżki kakao ciemnego (na opakowaniu jest wiatrak),
  • 1 szklanka zimnego mleka,
  • 2 duże paczki przypraw korzennych do piernika,
  • 2 małe paczki cynamonu mielonego- razem 40 gramy,
  • 1 garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy, migdały),
  • 1,5 kg. mąki pszennej,
  • 3 małe proszki do pieczenia-razem 54 gramy,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.
  • Na likier :
  • 2 białka,
  • 20 dag cukru pudru,
  • do smaku-sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
  • Białko ubijamy do sztywności, dodajemy przesiany cukier puder oraz pod koniec sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i ucieramy kulą do uzyskania jednolitej, lśniącej masy.
  • Gdy chcemy uzyskać kolorowy lukier, to dodajemy trochę kakao lub barwimy barwnikami spożywczymi.

Co roku przed świętami Bożego Narodzenia odbywa się pieczenie pierników, lukrowanie i  ozdabianie.

Etapy przygotowania

Zmieszaj 0,5 kg. miodu, 0,5 kg. cukru kryształu i dodaj 200 gram masła.
Kiedy składniki te będą miały jednolitą konsystencję, wsyp 3 łyżki kakao ciemnego (te z wiatrakiem) i dodaj 1 szklankę zimnego mleka.
Do tego wrzuć 2 duże paczki przypraw korzennych, 2 małe paczki cynamonu mielonego-40 g, oraz garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, migdały).
Teraz dobrze zagrzej, ale nie gotuj, a otrzymasz pachnący gęsty płyn.
Teraz wlej wszystko do 1,5 kg. mąki pszennej w misce.
Dodaj 3 małe proszki do pieczenia-54 g. z 1 jajkiem i 2 żółtkami.
Ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na parę minut do lodówki.
Potem po wyjęciu, rozwałkuj na desce piernik, podsypując mąką i wykrawaj różne kształty pierników grubości-0,5 cm.
Ułóż je na blasze nie za gęsto  i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników, lukrujemy je wcześniej zrobionym lukrem, a następnie dekorujemy je według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi-białe i zielone, ćwiartkami orzecha włoskiego, migdałami, itp.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.

file1265299960



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz