Pierniki świąteczne

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Na piernik :
  • 0,5 kg. miodu sztucznego,
  • 0,5 kg. cukru kryształu,
  • 200 g. masła,
  • 3 łyżki kakao ciemnego (na opakowaniu jest wiatrak),
  • 1 szklanka zimnego mleka,
  • 2 duże paczki przypraw korzennych do piernika,
  • 2 małe paczki cynamonu mielonego- razem 40 gramy,
  • 1 garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy, migdały),
  • 1,5 kg. mąki pszennej,
  • 3 małe proszki do pieczenia-razem 54 gramy,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.
  • Na likier :
  • 2 białka,
  • 20 dag cukru pudru,
  • do smaku-sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
  • Białko ubijamy do sztywności, dodajemy przesiany cukier puder oraz pod koniec sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i ucieramy kulą do uzyskania jednolitej, lśniącej masy.
  • Gdy chcemy uzyskać kolorowy lukier, to dodajemy trochę kakao lub barwimy barwnikami spożywczymi.

Co roku przed świętami Bożego Narodzenia odbywa się pieczenie pierników, lukrowanie i ozdabianie.

Etapy przygotowania

Zmieszaj 0,5 kg. miodu, 0,5 kg. cukru kryształu i dodaj 200 gram masła.
Kiedy składniki te będą miały jednolitą konsystencję, wsyp 3 łyżki kakao ciemnego (te z wiatrakiem) i dodaj 1 szklankę zimnego mleka.
Do tego wrzuć 2 duże paczki przypraw korzennych, 2 małe paczki cynamonu mielonego-40 g, oraz garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, migdały).
Teraz dobrze zagrzej, ale nie gotuj, a otrzymasz pachnący gęsty płyn.
Teraz wlej wszystko do 1,5 kg. mąki pszennej w misce.
Dodaj 3 małe proszki do pieczenia-54 g. z 1 jajkiem i 2 żółtkami.
Ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na parę minut do lodówki.
Potem po wyjęciu, rozwałkuj na desce piernik, podsypując mąką i wykrawaj różne kształty pierników grubości-0,5 cm.
Ułóż je na blasze nie za gęsto  i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników, lukrujemy je wcześniej zrobionym lukrem, a następnie dekorujemy je według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi-białe i zielone, ćwiartkami orzecha włoskiego, migdałami, itp.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.

file1265299960



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...