Kremowy szpinak z jajkiem i grzybami

18 listopada 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

To pożywne zielone danie najlepiej zrobić ze świeżego szpinaku lub jarmużu, ale z mrożonki będzie równie smaczne. Kremowy gęsty szpinak świetnie pasuje do świeżej bagietki czy bułeczki, warto przygotować świeże masło i jaja od szczęśliwej kury. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom, które są w nim zawarte oraz dzięki obecności potasu, żelaza i kwasu foliowego.

składniki:

pół kilograma świeżego szpinaku

dwa jaja

30 dag pieczarek lub grzybów leśnych

czosnek

twardy ser żółty

dwie łyżki masła

sól, pieprz

 

Na dużej patelni roztopić masło z łyżeczką oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki lub grzyby leśne, całość smażyć kilka minut, wrzucić do rondla umyty szpinak, podsmażać kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zrobić wgłębienie na jaja, całość podsmażać pod przykryciem, posypać startym żółtym serem.