URODA I ZDROWIE

Kremowy szpinak z jajkiem i grzybami

18 listopada 2019, dodał: Redakcja

To pożywne zielone danie najlepiej zrobić ze świeżego szpinaku lub jarmużu, ale z mrożonki będzie równie smaczne. Kremowy gęsty szpinak świetnie pasuje do świeżej bagietki czy bułeczki, warto przygotować świeże masło i jaja od szczęśliwej kury. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom, które są w nim zawarte oraz dzięki obecności potasu, żelaza i kwasu foliowego.

składniki:

pół kilograma świeżego szpinaku

dwa jaja

30 dag pieczarek lub grzybów leśnych

czosnek

twardy ser żółty

dwie łyżki masła

sól, pieprz

 

Na dużej patelni roztopić masło z łyżeczką oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki lub grzyby leśne, całość smażyć kilka minut, wrzucić do rondla umyty szpinak, podsmażać kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zrobić wgłębienie na jaja, całość podsmażać pod przykryciem, posypać startym żółtym serem.

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co zrobić na kolację?
Ostatnio na kolację robię naleśniki z serkiem waniliowym i odrobiną kakao, dodajcie...
Jak zaciągnąć faceta do łóżka?…
Hmmm... Jeśli faceta trzeba ciągnąć do łóżka, to coś jest nie tak:...
Gdybym mogła być mężczyzną jeden dz…
Kwestia wprawy... Ja bym zaczęła od zaczepiania kobiet, ale w takix sposób jak lubimy;)...
Miłość romantyczna - czy istnieje?…
Ja z wiekiem zatracam romantyzm... Np. w ostatnie święta postanowiłam sprawdzić, co słychać...