URODA I ZDROWIE

Kremowy szpinak z jajkiem i grzybami

18 listopada 2019, dodał: Redakcja

To pożywne zielone danie najlepiej zrobić ze świeżego szpinaku lub jarmużu, ale z mrożonki będzie równie smaczne. Kremowy gęsty szpinak świetnie pasuje do świeżej bagietki czy bułeczki, warto przygotować świeże masło i jaja od szczęśliwej kury. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom, które są w nim zawarte oraz dzięki obecności potasu, żelaza i kwasu foliowego.

składniki:

pół kilograma świeżego szpinaku

dwa jaja

30 dag pieczarek lub grzybów leśnych

czosnek

twardy ser żółty

dwie łyżki masła

sól, pieprz

 

Na dużej patelni roztopić masło z łyżeczką oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki lub grzyby leśne, całość smażyć kilka minut, wrzucić do rondla umyty szpinak, podsmażać kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zrobić wgłębienie na jaja, całość podsmażać pod przykryciem, posypać startym żółtym serem.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co najlepiej dac w prezencie ślubny…
Jak dla mnie najlepszą opcją jest przedstawienie zaświadczenia dla nowożeńców https://giftmall.pl/on/karta-podarunkowa-dla-nowozencow Mogą ten certyfikat...
Z kim najchętniej poszłybyście do ł…
Ja to najchętniej chodzę do łóżka sama :D Chyba całkowicie już straciłam zainteresowanie tymi sprawami...
Jeździcie autostopem?
Jak miałam 16-19 lat to jeździłam bardzo chętnie :) Poznałam w ten sposób trochę...
niechciane prezenty...
Mi jest zawsze smutno, kiedy dostanę coś nietrafionego. Na szczęście dzieje się to bardzo...