Sałatka z pieczonych ziemniaków z pomidorkami

18 listopada 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Nie tylko wiosną czy latem jemy sałatki, uwielbiamy je przez cały rok: wspaniale sycą i dostarczają niezbędnych składników odżywczych i witamin. Ta ziemniaczana sałatka świetnie pasuje do dań z drobiu czy ryb np: śledzia serwowanego tradycyjnie w oleju lub śmietanie. Istnieją dwie wersje tej sałatki, można wykonać ją z ugotowanych wcześniej ziemniaków lub pieczonych, my podajemy zdrowszą wersję z pieczonych ziemniaków:

składniki:

4 ziemniaki

garść świeżej bazylii, szczypiorku, koperku, rozmarynu lub łyżka suszonych ziół

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka octu balsamicznego

1/3 łyżeczka cukru

pomidory koktajlowe

sól pieprz

 

Obrane ziemniaki wraz z rozmarynem skropić oliwą i posypać solą i przyprawami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obok ułożyć pomidorki, całość zapiekać w wysokiej temperaturze około 30 minut. Przełożyć do salaterki.  Podawać  z sosem z octu i oliwy i świeżych ziół.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

bóle pleców:(
Robiłam rezonans magnetyczny kręgosłupa w Warszawie w Radio Medica i szczerze polecam. Bardzo...
Zatkany nos
Od września ciągle mam zatkany nos, to nie jest katar tylko zatkany...
Metylowane witaminy
Nie kupię czegoś, co brzmi dziwnie - jak alkohol metylowy, po którym się ślepnie:D
Stany lękowe
Trzeba dużo pracy nad sobą i nad poprawą swojego bytu żeby wyzbyć się lęków......