Kotlety schabowe duszone z boczniakami

28 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Z reguły smażę boczniaki – tym razem udusiłam je z cebulką , a potem poddusiłam w nich kotlety schabowe.

Czas : 30 minut

Składniki :

2 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
6 dużych kapeluszy boczniaka
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
sól
pieprz mielony
3 łyżki oleju słonecznikowego

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić , popieprzyć , panierować w jajku i bułce tartej. Boczniaki oczyścić , przekroić na ćwiartki .Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać na dużej patelni łyżkę masła z łyżką oleju i smażyć przez 5 minut kawałki boczniaka do zarumienienia z obu stron .Wlać śmietankę i sos sojowy, doprawić pieprzem mielonym . Dusić na bardzo małym gazie. W tym czasie zarumienić na złoto na łyżce oleju cebulę . Dołożyć do boczniaka. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła usmażyć na rumiano kotlety , a potem włożyć je na patelnię z boczniakiem . Dusić ok. 5 minut przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .
W czasie duszenia śmietanka powinna trochę odparować tak by powstał gęsty sos .