Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy

21 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wódka z jarzębiny

Składniki:
– 30 dag owoców jarzębiny
– 3/4 l czystej wódki
– syrop z pół szklanki cukru
– 1-2 łyżek miodu (najlepiej lipowego)
Przygotowanie:
Zebrane owoce opłukać na sicie, wsypać do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Po 15 min piekarnik wyłączyć, ale owoce pozostawić tam przez kolejne 45 min. Gdy przywiędną, nabiorą słodyczy. Ostudzone owoce wsypać do gąsiora, zalać wódką i odstawić w ciemne miejsce na pół roku. Po tym czasie zlać płyn i dosłodzić syropem. Po dosłodzeniu odstawić jeszcze na co najmniej dziesięć dni.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11