Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy

21 sierpnia 2016,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dżem z jarzębiny i jabłek

Składniki:
– 1 kg jarzębiny
– 1 kg kwaśnych jabłek
– 1/2 kg cukru
Przygotowanie:
Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłukać i odsączyć. Wsypać je do garnka z grubym dnem i zalać połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsypać cukier i jeszcze chwilę podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć je do naczynia z jarzębiną i smażyć na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił. Umyć i wyparzyć słoiki, napełnić je gorącym dżemem i zakręcić.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...