Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy

21 sierpnia 2016,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dżem z jarzębiny i jabłek

Składniki:
– 1 kg jarzębiny
– 1 kg kwaśnych jabłek
– 1/2 kg cukru
Przygotowanie:
Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłukać i odsączyć. Wsypać je do garnka z grubym dnem i zalać połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsypać cukier i jeszcze chwilę podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć je do naczynia z jarzębiną i smażyć na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił. Umyć i wyparzyć słoiki, napełnić je gorącym dżemem i zakręcić.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...