Kołpaki na kołach

19 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

czyli małe pizze albo, jak kto woli, zapiekanki z dodatkiem grzybów i owczego sera

składniki:

  • FARSZ:
  • 30 dkg płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ew. kilka cienkich plasterków pomidora i kilka paseczków papryki
  • kilka łyżek tartego oscypka ( ew. sera żółtego)
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • CIASTO:
  • 15 dkg tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1,5 dkg świeżych drożdży
  • ok.1,5 szkl. mąki pszennej + ok.1/3 szkl. do wałkowania
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 0,5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku

sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w paski. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 min. mieszając żeby odparowała woda, ale nie przypaliły się. Doprawić lekko solą i pieprzem, wystudzić. COASTO: drożdże rozkuszyć, zalać letnią wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać razem z solą. Ser zmielić albo dokładnie rodrobnić widelcem, dodać żółtko i olej, utrzeć. Dodać mąkę, tymianek i czosnek, zagnieść i lekko wyrobić. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera, ciasto ma być dość miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zagnieść i grubo rozwałkować na posypanym mąką blacie. Można cały płat ciasta przenieść na blaszkę i upiec, ale ja wycięłam 4 koła średnicy m/w 15 cm.. Środki uformowanych kół dociskamy łyżeczką tworząc przy brzegach wyższy rant albo trochę zaginamy brzegi do środka lekko dociskając. Z resztek ciasta można zrobić wałeczek albo plecionkę na brzegi – kształt zależy od Waszego pomysłu. Na wierzch każdego kółka sypiemy po łyżce tartego oscypka, na to farsz i znowu łyżka sera. Można dodać paseczki papryki świeżej albo cieniutkie plasterki pomidora. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Można podawać na gorąco, ale dobre są też po ostygnięciu.

    file1263908237



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz


    FORUM - bieżące dyskusje

    Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
    Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
    "nocne marki" - dozwolone po 22 :)
    Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
    Depilacja-co najlepsze?
    Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
    Torebka duża czy mała?
    Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...