Kolendra – zastosowanie i właściwości

16 stycznia 2019, dodał: Dagmara

Kolendra znana jest już  od Starożytności, a kuchnia azjatycka i meksykańska pozwoliły kolendrze zyskać sławę. Kolendra charakteryzuje się ostrym aromatem i specyficznym smakiem. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o kolendrze i z jakimi potrawami najlepiej ją łączyć.

kolendra

Co nieco o kolendrze

Świeżą kolendrę możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto jednak pamiętać, że jej przechowywanie nie jest takie proste. Najlepiej będzie zawinąć ją w ściereczkę i umieścić w lodówce. Okres przydatności kolendry jest dosyć krótki więc warto szybko ją użyć. Wystarczy drobno posiekać i dodać do potrawy.

W przypadku gorących dań, kolendra traci większość swoich walorów smakowych i dodatkowo ciemnieje. Dlatego do tego typu potraw dodawaj kolendrę tuż przed podaniem. Kolendra posiada cudowny aromat, który świetnie komponuje się z czosnkiem, limonką, miętą, sałatkami, dipami i grilowanymi rybami.

kolendra

Właściwości kolendry

Kolendra posiada mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Można ją stosować przy problemach z przewodem pokarmowym, chorobach wątroby i pęcherza. Najlepiej połączyć kolendrę z kminkiem, anyżem lub koprem, ponieważ wtedy uzyskuje się najlepsze efekty.

Kolendra dodatkowo:

  • ułatwia trawienie
  • pobudza soki żołądkowe oraz apetyt
  • tonizuje żołądek
  • zwalcza wzdęcia i fermentacje
  • działa rozkurczająco

Kolendrę zaleca się spożywać przy niedokwaśności i zaparciach. Świetnie działa również w przypadku kolki jelitowej  a nawet przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Kolendra znalazła swoje zastosowanie w ziołolecznictwie przy mieszankach, które stosuje się na reumatyzm i problemy ze stawami. Co ciekawe kolendra znajduje się też w  olejkach, kosmetykach i lekach.

kolendra

Do sałatek

Kolendra świetnie czuje się w towarzystwie wszystkich sałatek. Możesz ją mieszać z oliwą, rukolą i innymi przyprawami. Możesz ją podawać posiekaną lub w większych kawałkach. W sałatkach sprawdzi się jako dodatek do sosu lub jako jeden ze składników. Stosuj kolendrę jako dekoracja lub dodatkową przyprawę.

kolendra

Do mięs i ryb

Kolendrę śmiało dodawaj do krewetek, soku z cytryny czy jako dekorację do owoców morza. Kolendra sprawdzi się również do ryby z piekarnika, wystarczy dodać świeży pęczek i cieszyć się cudownym aromatem. Można również posiekać kolendrę i dodać ją do sosu.

Przyprawiaj kolendrą mięsa białe typu kurczak oraz czerwone typu wieprzowina i wołowina. Kolendra to również nieodłączny element mięs mielonych, więc koniecznie dodają ją do pulpecików i kotletów.

kolendra

Do zup

Kolendrę dodawaj do zup typu  fasolowa, ziemniaczana, jarzynowa i marchewkowa. Pamiętaj jednak, aby dodawać ją chwilę przed podaniem.

kolendra

 

zobacz również:

Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią

Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano

Czarnuszka – zastosowanie i właściwości

Zdrowa wątroba – porady

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Miłość a pieniądze - dylemat
Kiedyś spotkałam się też z dylematem faceta - poznał Ukrainkę, oczywiście bez...
Czy wrócić do niego mimo wszystko?…
Życie jest tylko jedno dziewczyny, więc nie marnujmy go - mimo wszystko:)
Zabawa: mężczyzna za 5 zł:)
Dla mnie 3 zł jest wart intelekt, a 2 zł wygląd:) Resztę mam nadzieję...
Związek z mężczyzną z zobowiązaniam…
Cóż, czasem trzeba pogodzić się z tym, że on ma dzieci i chce...