Kolendra znana jest już od Starożytności, a kuchnia azjatycka i meksykańska pozwoliły kolendrze zyskać sławę. Kolendra charakteryzuje się ostrym aromatem i specyficznym smakiem. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o kolendrze i z jakimi potrawami najlepiej ją łączyć.
Co nieco o kolendrze
Świeżą kolendrę możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto jednak pamiętać, że jej przechowywanie nie jest takie proste. Najlepiej będzie zawinąć ją w ściereczkę i umieścić w lodówce. Okres przydatności kolendry jest dosyć krótki więc warto szybko ją użyć. Wystarczy drobno posiekać i dodać do potrawy.
W przypadku gorących dań, kolendra traci większość swoich walorów smakowych i dodatkowo ciemnieje. Dlatego do tego typu potraw dodawaj kolendrę tuż przed podaniem. Kolendra posiada cudowny aromat, który świetnie komponuje się z czosnkiem, limonką, miętą, sałatkami, dipami i grilowanymi rybami.
Właściwości kolendry
Kolendra posiada mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Można ją stosować przy problemach z przewodem pokarmowym, chorobach wątroby i pęcherza. Najlepiej połączyć kolendrę z kminkiem, anyżem lub koprem, ponieważ wtedy uzyskuje się najlepsze efekty.
Kolendra dodatkowo:
- ułatwia trawienie
- pobudza soki żołądkowe oraz apetyt
- tonizuje żołądek
- zwalcza wzdęcia i fermentacje
- działa rozkurczająco
Kolendrę zaleca się spożywać przy niedokwaśności i zaparciach. Świetnie działa również w przypadku kolki jelitowej a nawet przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Kolendra znalazła swoje zastosowanie w ziołolecznictwie przy mieszankach, które stosuje się na reumatyzm i problemy ze stawami. Co ciekawe kolendra znajduje się też w olejkach, kosmetykach i lekach.
Do sałatek
Kolendra świetnie czuje się w towarzystwie wszystkich sałatek. Możesz ją mieszać z oliwą, rukolą i innymi przyprawami. Możesz ją podawać posiekaną lub w większych kawałkach. W sałatkach sprawdzi się jako dodatek do sosu lub jako jeden ze składników. Stosuj kolendrę jako dekoracja lub dodatkową przyprawę.
Do mięs i ryb
Kolendrę śmiało dodawaj do krewetek, soku z cytryny czy jako dekorację do owoców morza. Kolendra sprawdzi się również do ryby z piekarnika, wystarczy dodać świeży pęczek i cieszyć się cudownym aromatem. Można również posiekać kolendrę i dodać ją do sosu.
Przyprawiaj kolendrą mięsa białe typu kurczak oraz czerwone typu wieprzowina i wołowina. Kolendra to również nieodłączny element mięs mielonych, więc koniecznie dodają ją do pulpecików i kotletów.
Do zup
Kolendrę dodawaj do zup typu fasolowa, ziemniaczana, jarzynowa i marchewkowa. Pamiętaj jednak, aby dodawać ją chwilę przed podaniem.
zobacz również:
Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią
Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano
Czarnuszka – zastosowanie i właściwości
Zdrowa wątroba – porady