URODA I ZDROWIE

Kolendra – zastosowanie i właściwości

25 kwietnia 2020, dodał: Dagmara

Kolendra znana jest już  od Starożytności, a kuchnia azjatycka i meksykańska pozwoliły kolendrze zyskać sławę. Kolendra charakteryzuje się ostrym aromatem i specyficznym smakiem. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o kolendrze i z jakimi potrawami najlepiej ją łączyć.

kolendra

Co nieco o kolendrze

Świeżą kolendrę możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto jednak pamiętać, że jej przechowywanie nie jest takie proste. Najlepiej będzie zawinąć ją w ściereczkę i umieścić w lodówce. Okres przydatności kolendry jest dosyć krótki więc warto szybko ją użyć. Wystarczy drobno posiekać i dodać do potrawy.

W przypadku gorących dań, kolendra traci większość swoich walorów smakowych i dodatkowo ciemnieje. Dlatego do tego typu potraw dodawaj kolendrę tuż przed podaniem. Kolendra posiada cudowny aromat, który świetnie komponuje się z czosnkiem, limonką, miętą, sałatkami, dipami i grilowanymi rybami.

kolendra

Właściwości kolendry

Kolendra posiada mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Można ją stosować przy problemach z przewodem pokarmowym, chorobach wątroby i pęcherza. Najlepiej połączyć kolendrę z kminkiem, anyżem lub koprem, ponieważ wtedy uzyskuje się najlepsze efekty.

Kolendra dodatkowo:

  • ułatwia trawienie
  • pobudza soki żołądkowe oraz apetyt
  • tonizuje żołądek
  • zwalcza wzdęcia i fermentacje
  • działa rozkurczająco

Kolendrę zaleca się spożywać przy niedokwaśności i zaparciach. Świetnie działa również w przypadku kolki jelitowej  a nawet przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Kolendra znalazła swoje zastosowanie w ziołolecznictwie przy mieszankach, które stosuje się na reumatyzm i problemy ze stawami. Co ciekawe kolendra znajduje się też w  olejkach, kosmetykach i lekach.

kolendra

Do sałatek

Kolendra świetnie czuje się w towarzystwie wszystkich sałatek. Możesz ją mieszać z oliwą, rukolą i innymi przyprawami. Możesz ją podawać posiekaną lub w większych kawałkach. W sałatkach sprawdzi się jako dodatek do sosu lub jako jeden ze składników. Stosuj kolendrę jako dekoracja lub dodatkową przyprawę.

kolendra

Do mięs i ryb

Kolendrę śmiało dodawaj do krewetek, soku z cytryny czy jako dekorację do owoców morza. Kolendra sprawdzi się również do ryby z piekarnika, wystarczy dodać świeży pęczek i cieszyć się cudownym aromatem. Można również posiekać kolendrę i dodać ją do sosu.

Przyprawiaj kolendrą mięsa białe typu kurczak oraz czerwone typu wieprzowina i wołowina. Kolendra to również nieodłączny element mięs mielonych, więc koniecznie dodają ją do pulpecików i kotletów.

kolendra

Do zup

Kolendrę dodawaj do zup typu fasolowa, ziemniaczana, jarzynowa i marchewkowa. Pamiętaj jednak, aby dodawać ją chwilę przed podaniem.

kolendra

 

zobacz również:

Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią

Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano

Czarnuszka – zastosowanie i właściwości

Zdrowa wątroba – porady

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Konsultacje online z lekarzem
Ja osobiście korzystałam z konsultacji lekarskich online. Dobry sposób, że by uzyskać receptę...
ból menstruacyjny
Najlepsza metoda na bolesne miesiączki to tabletki antykoncepcyjne. Skracają czas okresu, regulują cykl,...
odchudzanie
Niestety, ale zbyt dużo wody robi zamieszanie w przewodzie pokarmowym, rozcieńcza soki żołądkowe...
Azjatycki tusz do rzęs - porażka !…
Dla mnie rzeczy z Chin itp. są mocno podejrzane, oni tam chyba używają składników,...