Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano

10 czerwca 2019, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Większość z nas zna oregano jedynie ze względów kulinarnych. Jego zastosowanie w kuchni jest bezdyskusyjne. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne znaczenie lecznicze. Zawarte w oregano składniki odpowiadają za właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające.

Uważa się, że składniki fenolowe olejku z oregano skutecznie niszczą m.in. bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori. Co istotne, oregano niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w jelitach.W wielu badaniach wykazano silne właściwości przeciwgrzybiczne, szczególnie w stosunku do Candida albicans. Stwierdzono m.in. skuteczność oleju z oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej.

W niedawno przeprowadzonych badaniach udowodniono właściwości przeciwbakteryjne oregano w stosunku do H. pylori odpowiedzialnej za większość wrzodów dwunastnicy i żołądka. Bakterie te uważa się za trudne do usunięcia, jednak w badaniach wykryto, że oregano hamuje produkcję ureazy (odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych) przez te bakterie.

Olejki eteryczne w oregano rozluźniają mięśnie gładkie i mogą być pomocne w ograniczaniu skurczów mięśni. Szczególnie w schorzeniach układu trawiennego, takich jak: zespół jelita wrażliwego, wzdęcia czy nerwica żołądka.

Oregano łagodzi różnego rodzaju kaszel, co może wynikać z jego działania rozkurczowego. Wykazano także, że działa jako środek wykrztuśny pomagając w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa.

Silne właściwości antyoksydacyjne oregano mają bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów. Obliczono m.in. że aktywność antyoksydacyja oregano jest 42 razy silniejsza niż jabłek i 4 razy silniejsza niż jagód!

W kolejnych badaniach zasugerowano, że zioło to normalizuje poziom cukru we krwi. Ten mechanizm niestety nie jest do końca poznany, ale z pewnością dobrze rokuje dla osób chorych na cukrzycę.

Jak wzbogacić dietę w oregano?

Na co dzień korzystne wydaje się stosowanie tej przyprawy do wielu potraw. Najskuteczniejsza forma  jednak to zażywanie oleju z dzikiego oregano. Zaleca się zmieszanie oleju z oliwą z oliwek, gdyż jego silne działanie może podrażnić błony śluzowe.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Kardamon: co o nim wiesz?

  2. Cynamon to nie tylko przyprawa!

  3. Czy są siarczany w winie?

  4. Najdroższe przekąski świata

  5. Zioła, które można kupić przez internet

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...