Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano

10 czerwca 2019, dodał: dietetyk medyczny

Większość z nas zna oregano jedynie ze względów kulinarnych. Jego zastosowanie w kuchni jest bezdyskusyjne. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne znaczenie lecznicze. Zawarte w oregano składniki odpowiadają za właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające.

Uważa się, że składniki fenolowe olejku z oregano skutecznie niszczą m.in. bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori. Co istotne, oregano niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w jelitach.W wielu badaniach wykazano silne właściwości przeciwgrzybiczne, szczególnie w stosunku do Candida albicans. Stwierdzono m.in. skuteczność oleju z oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej.

W niedawno przeprowadzonych badaniach udowodniono właściwości przeciwbakteryjne oregano w stosunku do H. pylori odpowiedzialnej za większość wrzodów dwunastnicy i żołądka. Bakterie te uważa się za trudne do usunięcia, jednak w badaniach wykryto, że oregano hamuje produkcję ureazy (odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych) przez te bakterie.

Olejki eteryczne w oregano rozluźniają mięśnie gładkie i mogą być pomocne w ograniczaniu skurczów mięśni. Szczególnie w schorzeniach układu trawiennego, takich jak: zespół jelita wrażliwego, wzdęcia czy nerwica żołądka.

Oregano łagodzi różnego rodzaju kaszel, co może wynikać z jego działania rozkurczowego. Wykazano także, że działa jako środek wykrztuśny pomagając w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa.

Silne właściwości antyoksydacyjne oregano mają bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów. Obliczono m.in. że aktywność antyoksydacyja oregano jest 42 razy silniejsza niż jabłek i 4 razy silniejsza niż jagód!

W kolejnych badaniach zasugerowano, że zioło to normalizuje poziom cukru we krwi. Ten mechanizm niestety nie jest do końca poznany, ale z pewnością dobrze rokuje dla osób chorych na cukrzycę.

Jak wzbogacić dietę w oregano?

Na co dzień korzystne wydaje się stosowanie tej przyprawy do wielu potraw. Najskuteczniejsza forma suplementacji jednak to zażywanie oleju z dzikiego oregano. Zaleca się zmieszanie oleju z oliwą z oliwek, gdyż jego silne działanie może podrażnić błony śluzowe.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Kardamon: co o nim wiesz?

  2. Cynamon to nie tylko przyprawa!

  3. Czy są siarczany w winie?

  4. Najdroższe przekąski świata

  5. Zioła, które można kupić przez internet

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Pełen wdzięku komplet wykonany ze zmysłowego, szyfonowego materiału
Cena:
96 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

kolor włosów a karnacja
A ja zgodzę się z opiniami, że kolor włosów i karnacji powinny ze...
Jaki kosmetyk zakupiłaś sobie ostat…
No mój pokój wygląda jak mini drogeria, ostatnio zakochałam się w produktach poleconych...
Co na wypadanie włosów?
Ja odwiedziłam ostatnio studio Miraflores, po konsultacji z trychologiem zdecydowałam się na wykonanie mezoterapii,...
Jak sobie radzicie z trądzikiem?
Mi przy trądziku bardzo pomogły domowe maseczki z cynamonu. Z resztą jak ktoś...