Większość z nas zna oregano jedynie ze względów kulinarnych. Jego zastosowanie w kuchni jest bezdyskusyjne. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne znaczenie lecznicze. Zawarte w oregano składniki odpowiadają za właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające.
Uważa się, że składniki fenolowe olejku z oregano skutecznie niszczą m.in. bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori. Co istotne, oregano niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w jelitach.W wielu badaniach wykazano silne właściwości przeciwgrzybiczne, szczególnie w stosunku do Candida albicans. Stwierdzono m.in. skuteczność oleju z oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej.
W niedawno przeprowadzonych badaniach udowodniono właściwości przeciwbakteryjne oregano w stosunku do H. pylori odpowiedzialnej za większość wrzodów dwunastnicy i żołądka. Bakterie te uważa się za trudne do usunięcia, jednak w badaniach wykryto, że oregano hamuje produkcję ureazy (odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych) przez te bakterie.
Olejki eteryczne w oregano rozluźniają mięśnie gładkie i mogą być pomocne w ograniczaniu skurczów mięśni. Szczególnie w schorzeniach układu trawiennego, takich jak: zespół jelita wrażliwego, wzdęcia czy nerwica żołądka.
Oregano łagodzi różnego rodzaju kaszel, co może wynikać z jego działania rozkurczowego. Wykazano także, że działa jako środek wykrztuśny pomagając w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa.
Silne właściwości antyoksydacyjne oregano mają bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów. Obliczono m.in. że aktywność antyoksydacyja oregano jest 42 razy silniejsza niż jabłek i 4 razy silniejsza niż jagód!
W kolejnych badaniach zasugerowano, że zioło to normalizuje poziom cukru we krwi. Ten mechanizm niestety nie jest do końca poznany, ale z pewnością dobrze rokuje dla osób chorych na cukrzycę.
Jak wzbogacić dietę w oregano?
Na co dzień korzystne wydaje się stosowanie tej przyprawy do wielu potraw. Najskuteczniejsza forma jednak to zażywanie oleju z dzikiego oregano. Zaleca się zmieszanie oleju z oliwą z oliwek, gdyż jego silne działanie może podrażnić błony śluzowe.
Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny
Zobacz również:
-
Kardamon: co o nim wiesz?
-
Cynamon to nie tylko przyprawa!
-
Czy są siarczany w winie?
-
Najdroższe przekąski świata
-
Zioła, które można kupić przez internet