Najdroższe przekąski świata

29 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Czy wiesz, czym objadają się bogacze? Bo jeśli myślisz, że ci z wyższych sfer żywią się tylko homarami i ostrygami, to się mylisz. Krezus też człowiek. W menu znajdzie się i pizza, i kanapka. Tyle że cena za te przekąski przyprawia o niestrawność. Oto ranking najdroższych smakołyków świata.
Zwykłe jedzenie dla szarych obywateli nie jest drogie – jego ceny dostosowują się do zamożności klientów. Ale jeśli ktoś dysponuje pokaźną fortuną, to sam staje się łakomym kąskiem dla producentów wykwintnej żywności. Zobacz, co gości na stołach tych, których majątki liczy się w milionach. Przez chwilę możesz poczuć się jak Roman Abramowicz…

1. Szafran

Znali go już starożytni Egipcjanie, którzy doceniali jego wartość jako barwnika. Szafran, czyli słupki kwiatostanu krokusa nadają potrawie charakterystyczny żółty kolor i niepowtarzalny aromat. Może mieć formę nitek lub proszku. Za najlepszy na świecie uważa się hiszpański szafran z La Manchy, którego ceny osiągają nawet tysiąc dolarów za kilogram. Ale dlaczego ta przyprawa jest tak bardzo droga? Dlatego, że aby uzyskać niewielki (ważący około pół kilo) woreczek szafranu należy zebrać od 50 d0 75 TYSIĘCY kwiatów! Nakład pracy przy zbieraniu roślin jest tak ogromny, że kilogram tej najdroższej na świecie przyprawy kosztuje od 1100 do 11 tysięcy dolarów! Jednak zbyt duża ilość szafranu może sprawić, że potrawa stanie się gorzka. Szafran idealny jest do przyprawiania owoców morza, zup, ryżu oraz ciast. Bardzo popularne były kiedyś w Polsce baby szafranowe, które przygotowywano na Wielkanoc.

2. Kawior

Kawior to synonim luksusu. Jednak najdroższą nie jest jego czarna odmiana, ale złocisty kawior Almas otrzymywany z ikry stuletnich białych jesiotrów. Kawior produkowany jest w Iranie, a jego nazwa z języka rosyjskiego oznacza diament. Nazwa trafna, bo puszka tego ekskluzywnego przysmaku sprzedawanego w londyńskim sklepie Caviar House & Prunier w puszkach z 24- karatowego złota kosztuje aż 73 tys. zł za kilogram.

3. Orzechy Macadamia

Te najdroższe orzechy świata mają twardą łupinę, którą jednak opłaca się rozbić. W środku znajduje się wspaniała nagroda: kremowy, pyszny miąższ, składający się z oleju i cukru. Orzechy te rosną w Australii i w Nowej Zelandii, a drzewa wydają owoce dopiero po 7- 10 latach od zasadzenia. Są poza tym wymagające: uprawa wymaga żyznej gleby i odpowiedniej wilgotności. Cena za kilogram orzechów to około 30 dolarów. Ich głównym producentem jest Australia, która produkuje aż 100 tysięcy ton rocznie. Orzeszki zawierają 80% tłuszczów i 4% cukrów. Ich odżywcze wartości wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym.

4. Trufle

O smaku trufli napisano już chyba wszystko. Najdroższymi nie są te najpopularniejsze czarne, lecz białe trufle pochodzące z Lange – podregionu północno – zachodniego Piemontu. Białe trufle to bez wątpienia najdroższe grzyby na świecie – potrawy, do których je dodano, osiągają czasem cenę dobrego samochodu! Trufle mogą osiągać wagę do pół kilo i dość sporą, bo 12-centymetrową średnicę. Trufle sprzedaje się na specjalnych aukcjach, czasami osiągają kosmiczne ceny,na przykład od 2 do 4 tysięcy euro za kilogram. A niejaki Stanley Ho – rzecz jasna milioner – za półtora kilo trufli zapłacił w 2007 3 miliony 300 tysięcy dolarów!

5. Grzyby matsutake

Japońskie grzyby matsutake, zwane także mattake. Ich cena (2 tysiące dolarów za kilogram) związana jest z rzadkim występowaniem grzyba. Matsutake rośnie jedynie pod czerwoną sosną japońską. Poza obszarem Japonii grzyb znany jest również w niektórych regionach Chin i Korei.

6. Woda Kona Nigari

Czy woda może być droga? Może. Odsolona, pełna minerałów woda Kona Nigari kosztuje 16,75 dolara za uncję. Nic dziwnego: wzbogaca się ją minerałami wydobywanymi z dna morza wokół Hawajów.

7. Ziemniaki „La Bonnotte”

Francja jest ojczyzną najdroższych ziemniaków świata. Na wyspie Noirmoutier hoduje się odmianę La Bonotte. Kilogram tych snobistycznych ziemniaczków kosztuje 500 euro! Dlaczego tak drogo? Ano dlatego, że uprawa wymaga specjalnych warunków, a ziemia, na której rosną, może być nawożona tylko i wyłącznie trawą morską i glonami, które pochodzą z pobliskich wybrzeży, a do uprawy nie wykorzystuje się żadnych maszyn. Kto by się spodziewał, że kartofelki mają takie wymagania. Rocznie zbiera się ich jedynie 100 ton. Taki sposób uprawy wpływa na smak najdroższego na świecie ziemniaka, który ma słony posmak.

8. Wołowina Wagyu

Źródłem najdroższej wołowiny świata są krowy Wagu. Pochodzą z Japonii i mają wspaniałe życie: jedzą najwyższej jakości trawę, piją piwo i sake, są poza tym poddawane masażom! Ta sielanka trwa do momentu, w którym zwierzę idzie pod nóż. Mięsko z takiej krowy jest ponoć niezwykle delikatne – ale niestety słono kosztuje. Z plasterek trzeba zapłacić około 100 euro. Wyróżnia się wysoką marmurkowatością mięsa (im więcej białych, delikatnych „porów”, przypominających marmur, tym mięso jest wyższej klasy). Mięso musi pochodzić z wyselekcjonowanych hodowli, a warunki te powinny być udokumentowane przez hodowcę. Wołowina wagyu jest znana i ceniona za swój wyjątkowy, soczysty smak. Zawiera o wiele więcej kwasów omega 3 i omega 6, niż normalne mięso. Japońskie hodowle często noszą nazwę od regionu, w którym ma miejsce chów. Jedną z najbardziej znanych jest wołowina z Kobe. Metoda chowu z tego regionu jest bardzo rzadka i wyjątkowa.

9. Czekoladki Chocopologie

Coś dla łasuchów: czekoladki za 5 200 dolarów za kilogram! Chocopologie od Knipschildta zawierają czarne trufle i 70-procentowe kakao Valrhona. Jeśli chcesz je komuś podarować, niestety musisz je zamówić. W sklepie kupić ich bowiem nie można.

10. Kawa Kopi Luwak

Mała czarna, a jaka droga. Za 330 dolarów możesz kupić jedynie 450 gram tego rarytasu. Rocznie na Sumatrze produkuje się jedynie 500 funtów przetworzonych nasion Kopi Luwak. Jedyne, co może nieco ostudzić zapał kawoszy, to fakt, że ziarna zbiera się ręcznie z odchodów dziko żyjących indonezyjskich kotów…

11. Pizza

Tak, tak – wzrok cię nie myli. Pizza dla obrzydliwie bogatych ludzi jest dostępna oczywiście we Włoszech za… 8300 euro. Co mamy w tej cenie? Tradycyjnie, ser i pomidory, ale placek o średnicy 20 cm pokrywa pieczony homarek oraz kawior. Kucharz skrapia całość pizzy koniakiem Louis XIII Remy Martin i już można jeść!

12. Kanapka z Poulet de Bresse

Jeśli przypadkiem zawitasz do Berkshire w Wielkiej Brytanii, nie zapomnij uraczyć się najdroższą kanapką świata. Kosztuje 100 funtów, a zachwyca nie tylko obecnymi w niej jajkami na twardo czy masłem. Smakosze znajdą tam również mięso z najlepszych francuskich kurczaków, szynkę ze wspomnianej wołowiny z Wagu oraz majonez z czarnych trufli.

13. Arbuz Dansuke

Najbardziej ekskluzywne owoce znajdziecie w Japonii. Arbuz Dansuke o czarnej grubej skórce i wyjątkowo soczystym wnętrzu hodowany wyłącznie na wyspie Hokkaido, to gratka dla prawdziwych smakoszy. Na jednej z aukcji 8- kilogramowy okaz sprzedano za ponad 6 tysięcy dolarów.

14. Melony Yubari

Japończycy mają też jedne z najdroższych melonów na świcie. Odmiana Yubari uprawiana wyłącznie w małym miasteczku Yubari na wyspie Hokkaido, ma idealnie okrągły kształt i gładką skórkę. Ceny owocu wahają się od 60 do 150 dolarów za kilogram.

15. Jadalne złoto

Zgodnie ze sporządzaną przez CNN listą najdroższych potraw świata, bezkonkurencyjnie najbardziej luksusowym i najwięcej wartym posiłkiem są liście z jadalnego złota. Podobnie jak wapno czy żelazo, złoto jest minerałem nieszkodliwym dla organizmu, pod warunkiem, że nie jest głównym elementem diety. Biorąc pod uwagę cenę $15 000 (33 000 zł) za niecałe pół kilo listków złota, oparcie diety o tę potrawę byłoby jednak bardzo trudne.
Zebrała: Marta

Zobacz również:

  1. Najlepsze imprezowe kanapki i przekąski
  2. Najlepsze imprezowe dania: mięsne potrawy i przekąski
  3. Najpyszniejsze drinki świata
  4. Najdziwniejsze festiwale
  5. 10 najdziwniejszych potraw świata