Cynamon to nie tylko przyprawa!

3 sierpnia 2016, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Cynamon, to aromatyczna przyprawa znana od tysięcy lat. W czasach starożytnych była cenniejsza od złota!Dziś używana jest głównie do przyprawiania dań i napojów. Jednak warto wiedzieć, że poza niepowtarzalnym aromatem kora cynamonowca zawiera olejki eteryczne (1-4%) i flawonoidy (8%) o działaniu antyoksydacyjnym (zwalczającym wolne rodniki) oraz przeciwbakteryjnym.

 

Współczesna nauka dopiero niedawno zaczęła odkrywać wyjątkowe właściwości cynamonu i jego wpływ na zdrowie ludzkie. Obecnie przypisuje się mu dobroczynny wpływ na układ trawienny (wzdęcia), brak łaknienia oraz regulowanie poziomu lipidów i glukozy we krwi.

Kora cynamonowca może być szczególnie przydatna dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, z zespołem jelita drażliwego oraz u osób z częstymi niestrawnościami i wzdęciami. Leczy także drożdżycę.

Cukrzyca

Badania wykazały, że związki zawarte w cynamonie pobudzają receptory insuliny oraz hamują działanie enzymu który je inaktywuje.  W ten sposób znacznie zwiększa się zdolność wykorzystywania glukozy przez komórki. Cynamon jest pomocny w przypadku osób z odpornością na insulinę (zespół X) oraz obniżoną produkcją insuliny.

Jednak pamiętaj! Jeśli masz zdiagnozowaną cukrzycę lepiej skonsultuj z lekarzem częste stosowanie cynamonu, gdyż przyprawa ta ma działanie hipoglikemiczne.

Cholesterol

Cynamon ma także silne działanie przeciwutleniajace, z tego powodu może być stosowany jako ochrona przed podwyższonym poziomem cholesterolu. Wykazano także, że jest on silniejszym antyoksydantem niż witamina E. Można, więc śmiało naważ go przyprawą młodości.

Uwaga!

Ze względu na zawartość kumaryny cynamonu nie należy używać w czasie ciąży i karmienia piersią. Należy także zachować ostrożność przy stosowaniu leków rozrzedzających krew. Diabetycy natomiast powinni stosować cynamon wedle zaleceń lekarza i stale monitorować poziom cukru we krwi.

 

co to jest kumaryna?

To naturalna substancja zapachowa występująca w niektórych roślinach, a także w cynamonie. Spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę prowadząc do jej marskości. Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg/kg produktu. Niestety w cynamonie pewnej firmy wykryto jej aż 3710 mg/kg. Także pomimo wielu cennych cech nie przesadzajmy z cynamonem oraz produktami (także kosmetykami!) zawierającymi go.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

 

zobacz również:

 

  1. Superantyoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki
  2. 10 sposobów na lepszą odporność dziecka
  3. Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne
  4. Zupy świata – przepisy i sposoby serwowania