Czarnuszka – zastosowanie i właściwości

20 stycznia 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Czarnuszka znana jest od bardzo dawna, jednak dopiero niedawno wraca do łask. Niektórym znana jako czarny kmin, złoto faraonów czy panna w zieleni. Ma wiele cennych wartości odżywczych oraz zdrowotnych właściwości. Kiedyś używano jedynie nasion czarnuszki, dziś jednak bardzo popularny stał się olej wytwarzany z tych nasion.

czarnuszka

Co to jest czarnuszka i jakie są jej wartości odżywcze?

Czarnuszka to jednoroczna wysiewana roślina, która osiąga maksymalnie 40cm wysokości. Wywodzi się z Iraku i Turcji. Jej owoce to mieszki pełne drobnych, czarnych nasionek. Składa się w 40% z oleju, który z kolei jest źródłem kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego. Poza tym czarnuszka to źródło substancji aktywnych, takich jak: flawonoidy, fosfolipidy, saponiny i garbniki. Nasiona te zawierają również białka, węglowodany i kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B1, B3, B6, A i E, żelazo, sód, potas, cynka, wapń, magnez oraz selen.

Właściwości lecznicze czarnuszki

Czarnuszka jest bardzo pomocna przy stanach zapalnych skóry, AZS, łuszczycy, trądziku czy grzybicy. Zaś olej z czarnuszki pomaga w gojeniu się ran i owrzodzeń.
Ponadto wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga w leczeniu kataru o przebiegu alergicznym a także w przebiegu kaszlu, zapaleniu oskrzeli i astmy. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i powstania zakrzepów. Zawarte w niej związki mają działanie antynowotworowe oraz obniżają poziom glukozy i przyczyniają się do wzrostu wydzielania insuliny. Jest pomocna w trakcie leczenia chorób układu pokarmowego, głównie wrzodów żołądka. Ma także działanie antydepresyjne i spowalnia rozwój choroby Alzheimera.


Zastosowanie czarnuszki

Czarnuszka jest stosowana zarówno w kosmetyce jak i w kuchni.
Ze względu na swe właściwości antybakteryjnie świetnie sprawdza się podczas pielęgnacji skóry trądzikowej, wystarczy posmarować nim zmiany skórne lub przyrządzić maseczkę na twarz. Może być również stosowany jako krem przeciwzmarszczkowy – do oleju dodać odrobinę oliwy z oliwek i na noc posmarować twarz powstałym kremem. To także wspaniały produkt do włosów, wcieranie go w skórę głowy zapobiega wypadaniu włosów i sprawia, że są mocniejsze i lśniące.
W kuchni czarnuszkę stosujemy w postaci nasion, głównie jako dodatek do domowego pieczywa, twarogu, do jagnięciny, drobiu, ryb lub do wyrobu domowych win. Czarnuszkę w postaci oleju, można jednak stosować wyłącznie na zimno, nadaje on potrawom bardzo ciekawego, wyrazistego smaku.


Chleb orkiszowy z czarnuszką

Składniki:

chleb z czarnuszką
-600 g mąki orkiszowej typ 700
-250 g aktywnego zakwasu żytniego
-280 ml letniej wody
-1,5 łyżeczki soli
-łyżeczka cukru
-2 łyżeczki czarnuszki
-łyżka oliwy
Mąkę wymieszać z czarnuszką, solą i cukrem. Dodać aktywny zakwas. Mieszając składniki dodać oliwę i stale mieszając stopniowo dodawać wodę. Zagnieść ciasto ok. 5 minut, następnie przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypanym mąką blacie i chwilę zagnieść, uformować w kulę i ułożyć w koszyczku wyłożonym obsypaną mąką ściereczką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni, na najniższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Na gorącą blachę wyłożyć chleb, naciąć. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Po upieczeniu sprawdzić chleb pukając go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy że jest upieczony.

Chleb na owsiance

Składniki na długą keksówkę:

-350 g mąki pszennejchl na owsiance
-150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-5 g suszonych drożdży

Owsianka:

-150 g drobnych płatków owsianych
-450 g wrzącej wody
-30 g miękkiego masła
-13 g soli
-30 g jasnego miodu
-175 ml mleka

Posypka:

-1 łyżka czarnuszki
-1 łyżka sezamu
-1 łyżka płatków owsianych
-Dodatkowo: masło i płatki owsiane do wysypania foremek

Płatki osiane zalać wrzątkiem. Dodać masło, miód i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i dodać mleko. Do przestudzonej owsianki dodać mąkę wymieszaną z drożdżami. Mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego wyrobić ciasto przez 15-20 minut (ciasto jest lepkie i klejące). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Foremkę wysmarować masłem, obsypać płatkami owsianymi. Wyłożyć ciasto, wilgotnymi dłońmi wyrównać. Obsypać mieszanką dodatków. Suchymi dłońmi lekko je przyklepać. Przykryć luźno folią i odstawić do ponownego wyrastania, na ok. 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno znacznie urosnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem wyciągnąć chleb z foremki i dopiekać na kratce.

Bułeczki z ciecierzycy

Składniki na zaczyn:

-310 g zimnej wodybuł z ciecierzycy
-3 g drożdży instant
-100 g mąki z ciecierzycy
-200 g mąki pszennej chlebowej

Składniki połączyć, mieszać 2-3 minuty i wstawić przykryte do lodówki na 8-12 godzin.

Ciasto właściwe:

-cały zaczyn
-200 g mąki pszennej chlebowej
-8 g soli
-20 g oliwy z oliwek (dodanej do mieszania po 12 minutach)

Dodatkowo:

-10 g mąki żytniej typ 720
-40 g wody
-2 g czarnuszki
-8 g uprażonego ziarna sezamowego

Po 8-12 godzinach wyjąć z lodówki zaczyn, zostawić na około 30-60 minut aby się ogrzał, dodać mąkę oraz sól i mieszać 12 minut. Dopiero po 12 minutach dodać oliwę i dalej mieszać 8 minut (łącznie mieszanie 20 minut). Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do fermentacji na 20 minut. Następnie, ciasto podzielić na kęsy po około 100 g i formować kształtne kulki, które układać na blaszce i pozostawić (pod przykryciem) do fermentacji końcowej, co powinno potrwać 60 minut. W tym czasie połączyć mąkę żytnią z wodą. Kiedy po 60 minutach nasze kulki podwoiły objętość, posmarować je z wierzchu uzyskanym kleikiem i posypać mieszanką czarnuszki i ziarna sezamu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni, ok. 15 minut. Po wstawieniu bułek spryskać ścianki piekarnika wodą. Bezpośrednio po wyjęciu, bułeczki również spryskać wodą.


Tartinki z twarogiem i kulkami serowymi

 

Składniki:

tartinki z łososiem
-chleb pumpernikiel
-200 g łososia wędzonego
-250 g twarogu półtłustego
-1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-2 duże pęczki szczypiorku
-cytryna
-2 łyżki świeżych kiełek
-sól, pieprz
-płaska łyżeczka czarnuszki – opcjonalnie
-wykałaczki
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać cienko ze skórki – tylko żółtą część. Skórkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Odłożyć łyżkę, resztę wymieszać ze skórką z cytryny. Twaróg rozetrzeć widelcem z jogurtem i łyżką soku z cytryny. Dodać łyżkę szczypiorku, kiełki, czarnuszkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczać w szczypiorku i cytrynie. Odkładać na talerz, następnie schłodzić w lodówce. Z chlebka wyciąć kółka, lub pokroić w kwadraty – kupiłam już w kształcie kółeczek. Na nim ułożyć po kawałku wędzonego łososia i kuleczkę twarogową. Spiąć wykałaczką. Podawać.

Czerwony łosoś z makaronem

Składniki :

łosoś z czarn
-2 steki z łososia
-4 łyżki ketchupu łagodnego
-1 cytryna
-pieprz kolorowy grubo mielonym
-sól morska ( w Młynku )
-olej
-3 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-1/3 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
-2 kostki bulionu warzywnego
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
-1/4 średniej wielkości pomidora
-odrobina czarnuszki do dekoracji
Steki z łososia zalać marynatą z soku cytrynowego zmieszanego z 2 łyżkami oleju i ketchupem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut w lodówce. Wyjąć z marynaty. Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać jeszcze raz pieprzem, osolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść rybę (oleju ma być sporo tak by ryba była zanurzona w nim do połowy). Smażyć na rumiano z obu stron, przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć. W ostatniej fazie smażenia dodać masło. W czasie kiedy łosoś się smaży do dużego garnka wlać ok 1,5 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Włożyć makaron. Gotować 5 minut na małym gazie. Zgasić gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Odcedzić. Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodać masło i roztopić je. Wrzucić pokrojone w bardzo drobną kosteczkę pomidorki. Dołożyć koncentrat i zamieszać. Podawać układając steki łososia na warstwie pomidorowego Tagliatelle. Dekorować natka pietruszki. Posypywać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obok posypać lekko czarnuszka dla dekoracji.

Źródło:
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

zobacz również:

 

 

  1. Miód na serce
  2. Zdrowy sok z buraków
  3. Co zawiera czosnek?
  4. Naturalne maseczki z glinki skuteczne?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...