Wątroba odgrywa kluczową rolę w wielu procesach życiowych: m.in. w metabolizmie substancji odżywczych, trawieniu tłuszczów, syntezie białek krwi i w gospodarce hormonalnej. Ponieważ pełni wiele istotnych funkcji, narząd ten jest nieodzowny do życia Kiedy chcesz rozpocząć dietę wątrobową, powinnaś postawić na produkty z małą ilością tłuszczu. Ilość posiłków w ciągu dnia też jest bardzo ważna – zamiast 3 dużych, jedz 5 lub 6 mniejszych. Dzięki temu twoja wątroba nie będzie taka „pogoniona” i będzie mogła wolniej i efektywniej pracować. Pamiętaj też o odstępach czasu, które między posiłkami powinny wynosić około 2- 3 godziny. Jednak co jeść podczas tych posiłków i pić, żeby mieć zdrową wątrobę? Jakich produktów za to unikać?
1. Produkty zbożowe
Makarony bezjajeczne, białe i brązowe ryże, kasze (manny, jęczmienne, jaglane, gryczane), płatki owsiane i kukurydziane, chleb pszenny są mile widziane. Unikaj produktów z otrębami pszennymi, jak i samych otrębów. Uważaj na pieczywo żytnie i razowe. Jeśli lubisz ciasto francuskie, w diecie wątrobowej musisz z niego niestety zrezygnować.
2. Mleko i nabiał
Chude mleko (do 2% tłuszczu), jogurty naturalne, kefiry, maślanki – to nasza wątroba lubi. Przetwory mleczne o zawartości tłuszczu powyżej 2%, sery żółte, pleśniowe, topione, twarogowe i inne odmiany jak np. Fromage i Feta to jej wrogowie.
3. Mięso i wędliny
Jedz, ile chcesz cielęciny, jagnięciny, indyka, kurczaka i wędlin drobiowych. W umiarkowanych ilościach możesz jeść chudą wieprzowinę i wołowinę. Mięsom tłustym, czyli karkówce, golonce, baraninie, kaczce, gęsi i kaszankom mówimy nie.
4. Ryby i owoce morza
Dorsze, mintaje, flądry, szczupaki, pstrągi, morszczuki i młode karpie są tu polecane. Wielbiciele sardynek, śledzi, makreli, sumów, łososia, krewetek, węgorza, małży, krabów i kawioru będą zawiedzeni.
5. Tłuszcze
Margaryny roślinne, oleje rzepakowe, słonecznikowe i sojowe, oliwa z oliwek, masło to tłuszcze, na których bez obaw możesz smażyć. Zrezygnuj ze smalcu, słoniny, boczku i twardych margaryn.
6. Warzywa
Polecane w diecie wątrobowej warzywa to buraki, ogórki, pomidory (najlepiej bez skórki), sałaty zielone i lodowe, brokuły, kalafior, seler, pietruszka, cukinia, bakłażan, młode szparagi, dynia, kabaczki, ziemniaki, rabarbar, szpinak i marchew. Nie polecamy cebuli, pora, czosnku, kapusty, grochu, fasoli, rzodkiewki, rzepy, kalarepy.
7. Owoce
Owoce na tak to jabłka (najlepiej bez skórki), banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, jeżyny, kiwi i wiśnie. Nie kupuj śliwek, czereśni, porzeczki, winogron, gruszek, daktyli, figi, arbuzów, agrestu i awokado.
8. Słodycze
Jeśli masz ochotę na ciasto drożdżowe, galaretkę, kisiel, budyń lub ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj – nie krępuj się. Chcesz posłodzić sobie coś miodem? Zrób to. Bądź jednak ostrożna z tortami, ptysiami, sernikami, lodami, bitą śmietaną, tłustymi ciastami, czekoladą, chałwą i słodyczami zawierającymi kakao bądź orzechy.
9. Napoje
Jedyne napoje, których pić nie powinnaś to mocna kawa i herbata, napoje gazowane (w tym woda gazowana), alkohole, kakao i czekolada. Mile widziane wszelkie napary ziołowe: zielona herbata, czystek, ostropest, rumianek, mięta i pokrzywa, która ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
10. Przyprawy
Przyprawy są bardzo przez naszą wątrobę lubiane (kurkuma i pieprz, majeranek, bazylia, kmin, cząber, czarnuszka, rozmaryn). Jedyne, czego powinnaś się wystrzegać to pieprz cayenne, ostra papryka, chili, curry, ocet i musztarda. Nie przesadzaj z ilością soli – ta przyprawa w dużych ilościach jest szkodliwa dla większości naszych narządów, nie tylko wątroby.
Nieodpowiednie dbanie o naszą wątrobę może doprowadzić do wielu chorób np. zapalenie wątroby, marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby czy nowotwór. Dbajmy o siebie i nasze zdrowie. Uważajmy na to, co jemy. Jak mówi przysłowie: w zdrowym ciele zdrowy duch!