Kokosowy ryż z czerwoną fasolą
Artykuł zewnętrzny
składniki
- 1 łyżka masła
- 1 / 2 szalotki, zmielonej
- 1 szklanka niegotowanego ryżu jaśminowego
- 3 / 4 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 puszka czerwonej fasoli, wypłukanej i osuszonej
Roztopić masło na patelni, na średnim ogniu. Wymieszać szalotki i smażyć około 3 minuty. Dodać ryż i mieszać aż pokryje masłem. Wlać mleko kokosowe i wodę, doprawić gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do średnio-niskiego, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty a ryż zmięknie,około 18 minut. Wymieszać z czerwoną fasolą i gotować kilka minut, aż będzie gorące.