Kokosowy ryż z czerwoną fasolą

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny

składniki

  1. 1 łyżka masła
  2. 1 / 2 szalotki, zmielonej
  3. 1 szklanka niegotowanego ryżu jaśminowego
  4. 3 / 4 szklanki mleka kokosowego
  5. 1 szklanka wody
  6. 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  7. 1 puszka czerwonej fasoli, wypłukanej i osuszonej

Roztopić masło na patelni, na średnim ogniu. Wymieszać szalotki i smażyć około 3 minuty. Dodać ryż i mieszać aż pokryje masłem. Wlać mleko kokosowe i wodę, doprawić gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do średnio-niskiego, przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty a ryż zmięknie,około 18 minut. Wymieszać z czerwoną fasolą i gotować kilka minut, aż będzie gorące.

file1310976556