Klopsiki ryżowo-szpinakowe w sosie koperkowym
Składniki:
25 dkg,ryżu,
25 dkg.szpinaku,
1 średnia cebula,
1 mała czerwona papryka,
2 jajka,
2 łyżki masła,
gałka muszkatałowa,
3 łyzki majonezu,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 pęczka koperku,
szczypta ostrej papryki,
sól i pieprz.
Przyrządzenie:
Ryż ugotować na bardzo miękko,aby był kleisty,ostudzić.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.Dodać do tego rozdrobniony szpinak i dusić razem ok.3-5 min.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Masę z warzyw połączyć z chłodnym ryżem,dodać jajka,wymieszać dokładnie całość.Z powstałej masy formować małe klopsiki,powinno wyjść ok.2o sztuk.Układać na kratce do gotowania na parze i gotować ok.5 min.
Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.
Podawać z klopsikami.
Idealne i smaczne na przystawkę lub jako dodatek do mięs.Smacznego!