Klopsiki ryżowo-szpinakowe w sosie koperkowym

25 kwietnia 2012, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

25 dkg,ryżu,

25 dkg.szpinaku,

1 średnia cebula,

1 mała czerwona papryka,

2 jajka,

2 łyżki masła,

gałka muszkatałowa,

3 łyzki majonezu,

1 szklanka jogurtu naturalnego,

1/2 pęczka koperku,

szczypta ostrej papryki,

sól i pieprz.

Przyrządzenie:

Ryż ugotować na bardzo miękko,aby był kleisty,ostudzić.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.Dodać do tego rozdrobniony szpinak i dusić razem ok.3-5 min.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Masę z warzyw połączyć z chłodnym ryżem,dodać jajka,wymieszać dokładnie całość.Z powstałej masy formować małe klopsiki,powinno wyjść ok.2o sztuk.Układać na kratce do gotowania na parze i gotować ok.5 min.
Majonez połączyć z jogurtem i posiekanym drobno koperkiem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.
Podawać z klopsikami.
Idealne i smaczne na przystawkę lub jako dodatek do mięs.Smacznego!

file1335341203