Klopsiki rybne w bulionie
Artykuł zewnętrzny
Ryby to bogactwo cennych dla naszego zdrowia kwasów omega 3, więc powinny być stałym elementem codziennej diety. Najzdrowsze są te gotowane na parze lub pieczone. Sekret ich smaku tkwi w odpowiednim doborze dodatków i przypraw – warto przed przyrządzeniem trzymać je w marynacie, która podkreśli smak każdej ryby. Na szybki obiad dla całej rodziny sprawdzą się rybne klopsiki, które robi się szybko, a do przygotowania ich można zaangażować także dzieci.
Składniki:
ugotowane filety pstrąga – 8 szt.
150 g mąki pszennej
2 jajka
pół łyżeczki pieprzu
szklanka bulionu warzywnego
szczypta chili
sól do smaku
ulubione zioła: kolendra, natka pietruszki, koperek, itp
Przygotowanie:
Filety rozgnieść na jednolitą masę i dokładnie wymieszać z mąką oraz jajkami. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać masę. Z niej uformować niewielkie kulki (ok. 2 cm średnicy), układać je dość ściśle w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Całość zalać bulionem i zapiekać ok. 60 min. w temperaturze 180 st. Udekorować ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Jedliście już rybę w tak oryginalnej formie? Piszcie w komentarzach!