Klimatyczna restauracja w Gdańsku Pracownia Zupy i Chleba Babette – opinia
W Gdańsku przy ulicy Garncarskiej 4/6 znajduje się Pracownia Zupy i Chleba Babette, niezwykle gościnne miejsce, które kusi aromatem świeżo spieczonej skórki chleba, domowymi zupami i różnymi pastami. Kolejny raz przekonaliśmy się, że warto zejść z głównego deptaka dużego miasta i zanurzyć się w pobliskie klimatyczne uliczki by znaleźć tak wyjątkowe miejsce. W ramach akcji MAMY TU SMACZNIE! z przyjemnością prezentujemy autorską kuchnię powstałą z pasji do jedzenia i szacunku do jakościowych produktów.
WBabette najedzą się miłośnicy mięsnych smaków, ale też weganie i wegetarianie. To miejsce łączy ludzi, bo dobra kuchnia ma ten walor, że potrafi rozmiękczyć serce i rozwiązać języki. Tutaj liczy się smak, jakość i zdrowe podejście do gotowania. Bez ulepszaczy, ściemy i zbędnych dodatków. Jeśli cenicie sobie dobry smak, różnorodność, a zarazem zależy Wam na miłym spędzeniu czasu to jest to lokal właśnie dla Was. W Babette królują nie tylko pyszne, gęste aromatyczne zupy, ale też wspaniałe dodatki do świeżego chrupiące pieczywa (można wybrać chleb pszenny lub na żytni). Są gotowe zestawy lub pojedyncze zupy i pasty do wyboru, wszystko zależy od Waszego apetytu. My wybraliśmy zestaw dla dwojga, w którym są dwie zupy (pojemność albo 300 ml lub 450 ml) i 3 rodzaje past do pieczywa.
Są to solidne i szczere porcje, więc gwarantuję, że nikt stąd nie wyjdzie głodny. Pasty i tapasy są różnorodne, można tutaj zjeść smalczyk z fasoli z dodatkiem suszonej śliwki, tapenadę, smalczyk klasyczny, ser labneh, pastę jajeczną, pate z kurzych wątróbek, gruzińskie lobio z kolendrą i wiele innych. Zupy są podawane w eleganckich pojemnych miseczkach a pasty w słodkich mini słoiczkach. Chleb jest naprawdę świeżutki i wyborny, warto też pokusić się o zakup bochenka do domu. Wybraliśmy zupę curry z kurczakiem oraz marokańską harirę. Zupy są świetnie doprawione, esencjonalne i naprawdę czuć mnóstwo serca w ich przygotowaniu. Marokańska zupa harira to moja ulubiona pozycja w menu, składa się z soczewicy i cieciorki, warzyw i orientalnych przypraw. To bardzo pożywna gęsta zupa a do tego niezwykle zdrowa. Soczewica, dzięki swoim właściwościom, zawartości błonnika, węglowodanów złożonych, zalecana jest osobom, które cierpią na problemy z nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą oraz z anemią. Solidna porcja kwasu foliowego w soczewicy również sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.
Z kolei ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. Bardzo smakowała mi pasta lobio, której bazą jest czerwona fasola. Znajdziemy w niej również kolendrę i orzechy. W czerwonej fasoli jest mnóstwo wartości odżywczych, które są cenne dla naszego organizmu. Fasola jest bogata w cynk, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Oczywiście nie zabrakło tez witamin, ponieważ fasola oferuje witaminy A,B,D,E oraz K. Dodatkowo znajdziesz w niej błonnik, białko, lecytynę oraz izoflawony, które wspomagają proces menopauzy. Najlepsze w czerwonej fasoli jest to, że zawiera tylko 90 kalorii, czyli bardzo niewiele. Idealnie nadaje się jako składnik w naszej diecie. Do domu z kolei zakupiłam pate z wątróbek, ponieważ tradycyjne wędliny dostępne w sklepach bardzo mnie rozczarowują. Ten delikatny w smaku pasztecik doskonale komponuje się ze świeżym chlebkiem.
Gorąco polecam wizytę w Babette, tu jest po prostu smacznie! Pamiętajcie, że wszystkie pyszności możecie również zamówić online z dowozem.
Aktualne informacje znajdziecie na fanpage restauracji: https://www.facebook.com/pracowniababette