Klasyczne schabowe na pieczarkach

13 marca 2023, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kotlety nabierają smaku przez to że są podduszone na smaku z pieczarek.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz mielony
  • 20 małych pieczarek
  • klarowane masło do smażenia ( lub w ostateczności olej słonecznikowy

Kotlety roztłuc tłuczkiem do mięsa. Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące , jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać klarowane masło  i smażyć na nim kotlety na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni .

Na nowej porcji klarowanego masła smażyć na rumiano kapelusze małych pieczarek (ogonki też) – po usmażeniu posolić. Odsunąć pieczarki na bok. Dołożyć na patelnię kotlety. Podlać kilkoma łyżkami wody i skropić maggi. Przykryć dużą pokrywką i dusić kilka minut aż woda odparuje ( przełożyć w tym czasie kotlety na drugą stronę). Kotlety wchłaniają w siebie aromat pieczarek i nabierają smaku.

file1305824951



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz