Kapusta kiszona to tania i dostępna przez cały rok prawdziwa skarbnica witaminy C, B, P i E oraz wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Ma też stosunkową dużą zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie.
Kapusta kiszona ma zbawienny wpływa na nasz układ pokarmowy. Pobudza pracę żołądka, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika osłabia głód. Poza tym jest niskokaloryczna 100g kapusty to jedynie 16 kcal.
Ponadto kapusta kiszona chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, łagodzi bóle i obrzęki.
Szklanka soku dziennie z kiszonej kapusty spożywanego regularnie przez 3-4 tygodnie pobudzi nasz apetyt, zlikwiduje obrzęki i usunie nadmiar wody z organizmu.
Kapusta z grochem i grzybami
Składniki:
-1 kg kapusty kiszonej, najlepiej domowej
-300 g grochu, cały lub połówki
-50 g suszonych grzybów
-2 cebule
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-olej rzepakowy
Wykonanie
Groch wypłukać i namoczyć. Gotując cały groch, namaczać go przez noc, jeśli połówki – wystarczą 2 godziny. Nie odlewać wody i ugotować do miękkości. Odcedzić. Grzyby namoczyć ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie zalać świeżą i obgotować na małym ogniu ok. 30 minut. Grzyby odlać, zostawiając wywar w którym obgotować przez 15 minut kapustę (razie potrzeby dolać wody), odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut, następnie dodać kapustę i groch. Podsmażać kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Kiszona czerwona kapusta z jabłkiem
Składniki :
-2 garści kiszonej kapusty czerwonej
-2 winne jabłka
-3 łyżki oleju słonecznikowego ( lub z pestek winogron )
-pieprz mielony
Jabłka obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty . Wlać olej . Wymieszać. Doprawić pieprzem .
Kapusta kiszona na miodowo
Składniki:
-20 dag kiszonej kapusty (byle nie była przekiszona, musi być aromatyczna, pachnąca, taka akurat do -jedzenia)
-4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
-szczypta soli
-pieprz mielony czarny do smaku
-1/6 szklanki oleju z pestek winogron
-1 łyżeczka płynnego miodu (użyłam lawendowy ale może być każdy)
Wykonanie
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (jeśli jest za kwaśna to przepłukać, choć lepiej by była taka akurat). Zmieszać olej z miodem i wlać do kapusty. Wsypać natkę. Wymieszać.
Kapuśniak po węgiersku
Składniki:
-200 g wędzonego boczku,
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-2 marchewki,
-3 duże ziemniaki,
-150 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 cebule,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-szczypta ostrej papryki.
Przygotowanie
Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku.
Kapuśniaczki
Składniki na ciasto:
-1 kg mąki pszennej
-4 żółtka
-100 g drożdży
-łyżka cukru
-łyżka soli
-szklanka gęstej śmietany 18%
-1/2 kg zimnego masła lub margaryny
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Składniki na farsz:
-50 g suszonych grzybów
-1 kg domowej kapusty kiszonej
-2 średnie cebule
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-olej rzepakowy
Grzyby namoczyć w wodzie, ok. 2-3 godzin, kilka razy zmieniając wodę. Następnie zalać świeżą wodą i obgotować na małym ogniu ok. 30 minut. Grzyby odlać, zostawiając wodę. Kapustę obgotować przez 15 minut w wodzie z grzybów (razie potrzeby dolać wody), odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut, następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę. Farsz doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wystudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, ciasto pokroić w niewielkie prostokąty, na które nakładać ostudzony farsz, zlepić brzegi i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika każdy kapuśniaczek posmarować białkiem. Piec ok 15 minut, aż się ładnie zrumienią.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
Farsz:
-2 kg kapusty kiszonej,
– szklanka suszonych borowików,
-3 cebule,
-2 liście laurowe,
-3 kulki ziela angielskiego,
-sól, pieprz,
-łyżka przyprawy do dań z kapusty.
Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć (najlepiej całą noc) i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2 minuty od momenty wypłynięcia. Wyjąć na durszlak, by odcedzić. Podawać z podsmażoną cebulką.
Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można robotem, będzie szybciej:)). Odstawić na 15 min, następnie zebrać cała wytworzoną wodę. Dodać jajko, przesiane mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.
Kapusta:
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-100 g wędzonego boczku,
-cebula,
-250 g pieczarek,
-sól, pieprz,
-2 liście laurowe,
-3 kulki ziela angielskiego.
Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele, gotować ok. 1 godz. i 20 min na małym ogniu. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cebulkę. Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami.
Wykonanie:
Tofu mielimy blenderem z jajkiem i cebulą z czosnkiem na gładką masę.
Dodajemy posiekaną kapustę, utłuczone ziemniaki, cebule z czosnkiem, przyprawy i drożdże.
Wszystko razem mieszamy, formułujemy kotleciki czy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym razem z pełnoziarnistym ryżem.
Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawić na 5 min, by zaczęły pracować. Do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, sól i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Farsz:
-1/2 kg kiszonej kapusty,
-10 dużych suszonych borowików,
-cebula,
-2 jajka,
-olej,
-sól, pieprz,
-kminek.
Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min na małym ogniu. Grzyby namoczyć w wodzie przez około 5 godzin. Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec około 35-40 min w temp. 160st.
Gołąbki z kiszonej kapusty
Składniki:
-2 główki kiszonej kapusty
-70 dag mielonej wołowiny karków
-30 dag mielonej wieprzowiny
-15 dag wędzonego boczku
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa
-cynamon mielony
-2 goździki
-pieprz
-sól
-1 jajko
-1 łyżka smalcu
-wędzona baranina lub inny rodzaj wędzonego mięsa (karczek, żeberka)
Sposób przygotowania:
Do miski włóż mielone mięso. Boczek drobno posiekaj, podsmaż, dodaj cebule i podsmaż na szklisto. Dołóż do mielonego mięsa. Dodaj posiekany czosnek, startą gałkę muszkatołową, cynamon, zgniecione goździki, sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli farsz jest zbyt twardy, dolej nieco wody. Z główki kapusty pozdejmuj liście, odkrój zgrubienia, a jeżeli liście są za duże, przekrój je na pół. Na liście kładź łyżeczka farsz i zawijaj od grubszej strony liścia. Końce dokładnie podwiń aby w gotowaniu się nie rozwinęły. Do garnka włóż smalec a na dnie poukładaj pozostałe liście kapusty, gołąbki ułóż ciasno, jeden obok drugiego. Pomiędzy nie połóż kawałki wędzonego mięsa. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 3 godzin. Nie mieszaj podczas gotowania, ale możesz od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć garnkiem.
Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście
Składniki:
-1 kg kiszonych kapuścianych liści
-1,5-2 kg ziemniaków
-sól, pieprz do smaku
Liście krótko obgotować (ja tego nie zrobiłam, gdyż dowiedziałam się o tym kiedy gołąbki były już zawinięte). Ziemniaki obrać i zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar wody. Ja wyłożyłam starte ziemniaki na dość gęste sitko – wodę odlałam, a skrobia, które zebrały się na dnie z powrotem dodałam do ziemniaków. Ziemniaki doprawić solą i pieprzem. Na liście kłaść nadzienie ziemniaczane i zawijać tak jak zwykłe gołąbki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę liści (najlepiej te malutkie, które niezbyt nadają się do zawijania). Gołąbki układać w naczyniu. Piec pod przykryciem 1,5 – 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Gołąbki podawać z sosem mięsnym (wieprzowym) lub grzybowym (z suszonych grzybów). Najlepszy jest taki zwykły, zagęszczony mąką ze śmietaną, bez zbędnych przypraw – po prostu: mięso lub grzyby, cebula oraz sól i pieprz.
Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki. Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st.
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i połączyć z kaszą. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Mięso pokroić na plastry, cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, z jednej zaś posmarować musztardą. Nakładać farsz, Zwijać i spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej margarynie. Następnie zalać wodą, jeżeli został nam jakiś farsz to dodać go do sosu i dusić pod przykryciem przez ok.1,5godz. Doprawić do smaku.
Schab duszony w kapuście kiszonej
Składniki:
-700g schabu bez kości,
-500g kiszonej kapusty,
-2 cebule,
-1/2 czerwonej papryki,
-1 i 1/2 szklanki bulionu,
– łyżka miodu,
-2 liście laurowe,
-3 kulki ziela angielskiego,
-3 ziarna czarnego pieprzu,
-1/2 łyżeczki kminku,
-olej,
-sól morska z czosnkiem,
-pieprz czarny mielony.
Wykonanie
Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut.
Wykonanie
Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. 1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody. Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.