Kawa orkiszowa dla zdrowia – jak parzyć?

31 sierpnia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Rozpuszczalna ekologiczna kawa zbożowa z ziaren orkiszu – zboża o licznych właściwościach leczniczych. Polecana przez Św. Hildegardę z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. Nie zawiera kofeiny. Kawa poprzez swoje właściwości zdrowotne nadaje się do spożycia także przez dzieci. Zobaczcie co warto wiedzieć o kawie orkiszowej.

kawa orkiszowa

Co nieco o orkiszu

Orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów ma wysokie wartości odżywcze, zapewnia prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój.

Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest lekkostrawny. Spożywany regularnie wraz z prawidłową dietą, poprawia odporność i usuwa toksyny.  Długotrwale stosowany obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.

Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż. Odporność na warunki atmosferyczne, brak wymogów i duże walory odżywcze kwalifikowały orkisz w przeszłości jako zboże terenów górskich. Obecnie orkisz znakomicie nadaje się do uprawy ekologicznej – zboże to bowiem nie toleruje chemii. W naszym kraju szczególne zainteresowanie orkiszem występuje w północno-wschodniej Polsce, te tereny zresztą są zagłębiem rolnictwa ekologicznego. Na samym Pojezierzu Brodnickim znajduję się 55 gospodarstw ekologicznych, gdzie w 15 uprawia się orkisz. Aktywną działalność w regionie prowadzi Stowarzyszenie Dla Dawnych Odmian i Ras, które za cel postawiło sobie poznanie i promowanie produktów spożywczych pozyskiwanych ze starych odmian roślin i ras zwierząt – w okolicy znajdziemy jedyne uprawy jarego orkiszu w Polsce i Europie.

Walory odżywcze tego ziarna docenia się zwłaszcza na Zachodzie, niewątpliwie jednak i u nas zboże to przeżywa swoisty renesans– mówi Tomasz Czubachowski, propagator rolnictwa ekologicznego, Prezes Stowarzyszenia Dla Dawnych Odmian i Ras oraz brand manager marki Bio Raj. Ziarno pszenicy orkisz ma bardzo szerokie zastosowanie. Zakochani w nim biopiekarze polecają na kolację makaron z orkiszu z kawałkiem masła i posypką z sera czy sosem cebulowo-śmietanowym lub orkiszowy chleb o charakterystycznym, orzechowym aromacie. Poza makaronem czy pieczywem, także chrupkim, z orkiszu produkuje się także m.in. płatki śniadaniowe, mąkę, kaszę, kawę, piwo, wódkę – a nawet ciastka.

Już w XII wieku Hildegarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów pisała, że „orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (…) Prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia.”  Średniowieczna mistyczka wymieniła dokładnie 17 zalet kryjących się w orkiszu – w końcu ten przyrodni brat pszenicy zawiera więcej składników mineralnych i witamin niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. Według lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Zboże to pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek… Z leczniczych walorów orkiszu skorzystać można także nie spożywając go: doskonale nadaje się on do wypełnienia poduszek i materacy. Działa dobroczynnie na krążenie, zwalcza bóle reumatyczne i bezsenność.

orkisz

Jak pić kawę orkiszową?

Najczęściej kawę orkiszową spożywa się poprzez jej zaparzenie jak zwykłego napoju. Zalewamy wrzątkiem i odczekujemy kilka minut. Kawę orkiszową instant możecie również rozpuścić w zimnej wodzie lub mleku, a w upalne dni dodajcie kilka kostek lody.  Jeżeli jednak macie kawę orkiszową w postaci ziaren to sprawa może się nieco skomplikować. Najpierw zacznij od zaparzenia 2 łyżek ziaren w 500 ml wrzątku i odstaw na 7 minut. Po tym czasie odsącz napar i wstaw do lodówki ziarna. Zostaw na noc po czym ponownie zaparz je, ale już z dwiema kolejnymi łyżeczkami, kawa dopiero po 5 dniach takiego postępowania osiągnie pełnię smaku.

Kawa orkiszowa doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak cukier, słodziki czy miód. Nie bój się dodać również przyprawy typu imbir, kardamon, czy wanilię, kakao lub karmel. Czy wiecie, że naczynie, w którym przygotowujecie kawę również ma znaczenie? Unikajcie tych zrobionych z aluminium czy tworzyw sztucznych oraz pokrytych teflonem i emalią. Nie podgrzewajcie tez kawy w mikrofalówce, bo straci swoje właściwości.

kawa serduszko

Właściwości kawy orkiszowej

Kawa orkiszowa ma następujące właściwości zdrowotne:

  • lekkostrawna
  • działa przeczyszczająco
  • wspomaga układ trawienny.
  • usuwa toksyny z organizmu
  • zwiększa odporność
  • jest naturalnym antybiotykiem
  • regeneruje organizm
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga paznokcie, skórę i włosy
  • tolerowana przesz osoby będące na diecie bezglutenowej
  • nadaje się do picia przez dzieci

poranna kawa

zobacz również:

Kawa zbożowa

Czy warto pić kawę zbożową?

Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe

Kawa różne sposoby – przepisy i pomysły na kawę inaczej