Kawa korzenna z kafetierki

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy. Aromat nie do opisania.

Czas :15 minut

Składniki:

  • 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
  • 1,5 filiżanki wrzątku
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1 goździk
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 ziela angielskiego
  • 1/2 ziarna kardamonu zielonego

Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć. Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut. Zmielić. W kafetierce (tygielku) zagotować wodę z korzeniami i miodem. Wsypać kawę. Ostrożnie zamieszać bo się spieni. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Jak fusy opadną powtórzyć – znów doprowadzić do wrzenia i odstawić. Powtórzyć 3 razy. Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.

Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą. Ma być mocna i gorąca.

file1305824788



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz