Kawa korzenna z kafetierki
Artykuł zewnętrzny
Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy. Aromat nie do opisania.
Czas :15 minut
Składniki:
- 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
- 1,5 filiżanki wrzątku
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 1 goździk
- szczypta cynamonu
- 1/4 ziela angielskiego
- 1/2 ziarna kardamonu zielonego
Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć. Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut. Zmielić. W kafetierce (tygielku) zagotować wodę z korzeniami i miodem. Wsypać kawę. Ostrożnie zamieszać bo się spieni. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Jak fusy opadną powtórzyć – znów doprowadzić do wrzenia i odstawić. Powtórzyć 3 razy. Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą. Ma być mocna i gorąca.