Kawa korzenna z kafetierki

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy. Aromat nie do opisania.

Czas :15 minut

Składniki:

  • 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
  • 1,5 filiżanki wrzątku
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1 goździk
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 ziela angielskiego
  • 1/2 ziarna kardamonu zielonego

Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć. Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut. Zmielić. W kafetierce (tygielku) zagotować wodę z korzeniami i miodem. Wsypać kawę. Ostrożnie zamieszać bo się spieni. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Jak fusy opadną powtórzyć – znów doprowadzić do wrzenia i odstawić. Powtórzyć 3 razy. Przecedzić przez drobne sitko. Rozlać do miniaturowych filiżanek.

Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem. Pić gorącą. Ma być mocna i gorąca.

file1305824788



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...