Kalarepki faszerowane wg Buni

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W towarzystwie koperku i marchewki- pycha.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 3 duże młode kalarepki
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 5 dag ryżu
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego

Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach. Ściąć górną część. Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto. Wymieszać mięso, ryż, cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Nadziać kalarepki  z górką. Przykryć ściętymi  denkami (ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały). Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką, wsypać koper, dołożyć masło. Zalać wodą – dodać kostkę bulionową. Dusić 30  minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ).

Wyjąć. Podawać obłożone marchewką, posypane koprem  same lub z ziemniaczkami polanymi masłem.

Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )

file1305824703



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz