Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej

12 marca 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej

(20 kąsków)

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),
  • 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy np. Dijon
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam Oleju Beskidzkiego)
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je solą i pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę i olej, po czym wmieszaj sok z cytryny. Owiń paski kurczaka boczkiem.
  3. Ułóż kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż boczek stanie zarumieniony i chrupiący.
  4. Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.
Smacznego!

file1394649322



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.