Kapusta kiszona w słoiku

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • kapusta biała szatkowana-20 kg.
  • marchew tarta-2 kg.
  • sól- 0,8 kg.
  • liść laurowy-pół paczki.
  • Do poszatkowanej kapusty daję sól, tartą marchew i liście laurowe.
  • Po tygodniu przekładam do słoików

Kapusta kiszona ze słoika jest znakomita do surówek, kapuśniaku, krokietów, pierogów, itp.

Etapy przygotowania

Kupuję białą kapustę-poszatkowaną na targu z odrobiną potartej marchwi ( 2 worki po 10 kg.).
Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej (sól jodowana do przetworów domowych).
Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.
Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.
Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.
Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folię spożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.
Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( 2 kg. na 20 kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.
Kapusta jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.

file1265302308



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...