Kapuśniak z suszonymi pomidorami z bakłażanem

23 listopada 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

0

Rozgrzewający kapuśniak w nieco zmienionej, nowoczesnej postaci skradnie Wasze kubki smakowe. To doskonała zupa na sezon jesienno-zimowy, dzięki aromatycznym przyprawom doskonale rozgrzewa i wzmacnia, podana ze świeżą bułeczką doskonale zaspakaja apetyt.

kapuśniak z pomidorami

składniki:

1/2 główki włoskiej kapusty

4 łyżki czerwonej soczewicy

20 dag kurczaka (pierś lub udko)

1 bakłażan

6 pomidorów suszonych z zalewy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

czerwona papryka

cebula

1 litr wody

2 lyżki oliwy

koperek, natka pietruszki

sól, pieprz, kurkuma, czerwona słodka papryka, curry, oregano

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać poszatkowaną kapustę i paprykę, chwilkę smażyć. pomidory pokroić i dodać do kapusty, cebulkę posiekać i również dodać do kapusty. Bakłażana pokroić w półplastry, dodać do rondla. Całość dusić około 10 minut, zalać wodą, zagotować, dodać kurczaka i  koncentrat oraz soczewicę.  Całość dusić około 20 minut, na koniec przyprawić przyprawami, oraz zieleniną.

Uwagi: miłośnicy kasz mogą zagęścić zupę dwiema łyżkami kaszy jaglanej lub perłowej, a osoby które wolą ziemniaki w zupie mamy dobrą wiadomość: można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka w połowie gotowania potrawy.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywność medyczna - posiłki w chorob…
Też uważam że najlepiej kupić produkty bio i samemu robić jedzenie dla chorego...
Bioenergoterapia
Czasem na kogoś może mieć zbawienny wpływ sama wiara, taki efekt placebo...
zaczerwieniona twarz
Często kosmetyki powodują podrażnienia...
Najlepsza pizza włoska Poznań
Sama piekę taką pizzę, że w niejednej pizzerii nie mają tak dobrych:)