Kalarepa – pyszne dania i przepisy na potrawy z kalarepki!

31 maja 2019, dodał: Dagmara

Kalarepa to warzywo z mnóstwem właściwości odżywczych, z witaminami oraz pierwiastkami mineralnymi. Dodatkowo jest źródłem izotiocyjanów oraz indoli, które chronią organizm przed nowotworami. Zobacz jakie jeszcze właściwości zawiera kalarepa oraz jakie pyszności można z niej ugotować.

kalarepa

Co nieco o kalarepie

Sławę zyskała już w starożytnym Rzymie jako kapusta pompejańska. Kalarepa razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem należy do rodziny warzyw kapustnych. Ponad to jest to roślina dwuletnia, spotykana jedynie w uprawach i nie występuje w środowisku naturalnym.

Jej liście posiadają przeróżne kształty i osiągają różne wielkości. Osadzone są na długich ogonkach. Łodyga natomiast charakteryzuje się mięsistością i zgrubieniem oraz kulistym kształtem. 

kalarepka

Właściwości

Kalarepka to jedno z warzyw, które posiada właściwości przeciwnowotworowe. Potwierdziły to badania chińskich naukowców na kongresie American Association for Cancer Research w Chicago w 2012 roku. Podczas testów okazało się, że kobiety, które przez 3 lata regularnie spożywały kalarepę  to były mniej zagrożone przedwczesną śmiercią a ryzyko nawrotu nowotworu znacznie się zmniejszyło.

Kolejną zaletą jedzenia kalarepki jest działanie grzybo oraz bakteriobójcze. Uchroni Cię to przed rozwojem wrzodów żołądka czy dwunastnicy. Ponadto kalarepa to świetne źródło luteiny, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dodatkowo chroni też oczy przed promieniowaniem UVA oraz UVB.

Ważne ! – aby skorzystać z tych właściwości nie powinniśmy długo gotować kalarepki lub mocno siekać metalowym nożem.

Z kolei w liściach kalarepy znajduje się mnóstwo żelaza, które jest niezbędne w diecie anemików, osób zmagających się z niedokrwistością. Liście zawierają również chlorofil, który działa jak detoks dla organizmu. Pomoże Ci usprawnić proces usuwania toksyn z organizmu, usprawni pracę wątroby, a także zahamuje stany zapalne.

Kolejną zaletą kalarepy jest jej nisko kaloryczność więc świetnie nadaje się jako element diety czy zamiennik chipsów.

kalarepa

Faszerowana kalarepka

Składniki:

  •  duża kalarepka
  •  2-3 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
  • mała cebulka
  • grillowane mięso z kurczaka
  • kwiaty bzu lilaka
  • plaster żółtego sera
  • koperek
  • przyprawy

Przygotowanie:
Z kalarepki odcinamy górę (tworząc kapelusz), a środek wydrążamy (najlepiej łyżką) tworząc miseczkę. Wydrążony miąższ bardzo drobno siekamy, albo ucieramy, dodajemy do ugotowanego ryżu. Mięso z grilla kroimy na małe kawałki i dodajemy do farszu, razem z bardzo drobno posiekaną cebulką. Wszystko mocno doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Dodajemy kilka kwiatów bzu. Mieszamy i faszerujemy kalarepkę. po napełnieniu ok 2/3 objętości kładziemy plaster żółtego sera, tak aby swobodnie wystawał poza krawędź kalarepki i dopełniamy farszem. Grillujemy ok 20 minut razem z odkrojoną „czapeczką”. Przed podaniem dekorujemy kilkoma kwiatami bzu i zielonym koperkiem.

Potrawa smakuje wyśmienicie, zaleca się ją jeść łyżeczką, aby wydrążyć kalarepkę z łupki (jak jajko na miękko). Fantastycznie pasuje do wszystkich mięsnych potraw, a także może być serwowana jako danie samodzielne.

kalarepka

Kalarepa z kurczakiem

Składniki :

  • 4  pałki  z kurczaka (lub inne części tuszki z kurczaka)
  • 1 duża kalarepka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku
  • sok z cytryny
  • biały pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:

Mięso kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka lekko go rumieniąc. Przełożyć do garnuszka. Kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Zalać wodą i gotować aż kurczak i kalarepka będą miękkie, a płyn zredukuje się do ½ szklanki (ok. 30 minut). Wsypać koperek, włożyć masło. Dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę zmieszaną z mąką. Zagotować. Zaciągnąć żółtkiem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody.

kalarepka

Gotowana kalarepa

Składniki :

  • 1 kalarepka
  • 3 marchewki ( najlepiej młode )
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka sera topionego kremowego ( używam Goudy do smarowania )
  • 2 łyżki usiekanego koperku

Przygotowanie:

Obrać kalarepkę i marchewki. Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć . Gotować 15 minut. Odcedzić .Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić odkryte 2 minuty.

kalarepa

Puree z kalarepy

Składniki:

  • kalarepka
  • kawałek brukwi wielkości kalarepki
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka sosu z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz mielony

Przygotowanie:

Kalarepkę i brukiew obrać , pokroić w słupki ( kostkę ) i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić .Włożyć masło. Utłuc na puree i doprawić pieprzem .Ogrzewać chwilę na małym gazie .

kalarepa

Kalarepa z mięsnymi pulpetami

Składniki:

  • 10 dag mielonego mięsa
  • 5 dag ugotowanego ryżu
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 mała kalarepka ( lub kawałki wydrążone ze środków 2 kalarepek przygotowanych do faszerowania )
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka wywaru z duszenia kalarepek ( lub wody + 1/5 kostki bulionu drobiowego Knorra )
  • 2 łyżeczki mąki

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , cebulę , 2 łyżki kopru. Doprawić solą i pieprzem . Zrobić 8 kulek. Gotować obok duszącej się faszerowanej kalarepki lub w szklance wrzącej wody z 1/5 kostki bulionu drobiowego Knorra przez 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową z płynu. Do Wywaru włożyć pokrojoną kalarepkę i marchew . Gotować na małym gazie 20 minut. Dodać masło, resztę kopru. Zasypać mąką .Wymieszać . Doprawić solą , cukrem , sokiem z cytryny. Włożyć pulpety i podgrzać je .

Najłatwiej jest robić jednocześnie i faszerowane kalarepki i te pulpeciki. Miesza się wtedy mięso z ryżem i cebulą robiąc farsz do kalarepek , a z reszty która zostanie pulpety. Tak samo po wydrążeniu kalarepek wystarczy tylko do kawałków kalarepki dokroić marchewki i udusić .Pulpety ugotować obok duszącej się kalarepki .

kalarepa

Chłodnik z kalarepy

Składniki:

  • 1 pęczek młodych buraczków z botwinką
  • 1 ½ szklanki odtłuszczonego rosołu z cielęciny
  • 2 szklanki zakwasu z buraków
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • 1 szklanka roztrzepanego zsiadłego mleka
  • ¾ szklanki wywaru z raków
  • ¾ szklanki śmietany 36%
  • 1 świeży ogórek
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 jabłko winne
  • Kilka rzodkiewek
  • Szczypiorek
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Świeża mięta
  • ¾ szklanki ugotowanych i pokrojonych w kostkę szyjek rakowych
  • ¾ szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • 4 kalarepki
  • 8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
  • 8 czarnych winogron

Przygotowanie:

Buraczki umyć, oskrobać, posiekać w drobną kosteczkę i ugotować na małym ogniu w rosole połączonym z 1 szklanką kwasu z buraków z dodatkiem cebuli przez 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekane, umyte liście botwinki. Następnie wywar wystudzić do temperatury 10°C, dolać jeszcze po szklance kwasu z buraków i roztrzepanego zsiadłego mleka oraz wywar z raków i śmietanę, starannie rozprowadzić. Ogórki i jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki pokroić w krążki, zioła bardzo drobno posiekać i wszystko dodać do chłodnika. Następnie dorzucić szyjki rakowe i cielęcinę, całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, ewentualnie również odrobiną cukru, wymieszać.
Chłodnik odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Kalarepki dokładnie umyć, przyciąć pędy na wysokości ok. 5 cm, ściąć górę warzywa, a środek wydrążyć. Chłodnik wyporcjować do wydrążonych kalarepek, do każdej porcji dodać 2 przekrojone na pół jajka przepiórcze, podawać z czterema połówkami czarnych winogron na wierzchu.

Przygotowanie zakwasu z buraków:
500 g umytych, obranych i opłukanych buraków pokroić w plastry grubości ok. ½ cm, umieścić w wyparzonym słoju lub kamiennym garnku, przekładając 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Całość zalać ok. 4 szklankami ciepłej, przegotowanej wody źródlanej z łyżeczką miodu i dodać ½ kromki razowego chleba (woda powinna ledwie zakrywać buraki). Słoik przykryć pojedynczą warstwą gazy i pozostawić w temperaturze ok. 20°C. Po 2 dniach wyciągnąć chleb, resztę pozostawić jeszcze na 2-3 dni.

kalarepka

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Pełen wdzięku komplet wykonany ze zmysłowego, szyfonowego materiału
Cena:
96 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Już zdążyłam zacząć nosić próbną! Wiadomo, że trzeba się przyzwyczaić, ale jestem zadowolona...
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
I jak Tama byłaś na konsultacji? Zdecydowałas się na nakładki?
Swędząca skóra u dziecka
Również bardzo dobrze znam te kosmetyki, mam w domu 2 dzieci z...
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Jeśli chodzi o skład kosmetyków to dla mnie wyrocznią jest sroka. Na pewno wszystkie...