Kalafior w cieście naleśnikowym w 30 minut
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
kalafior 1 główka
mleko 1,5 szklanki
mąka wg uznania
jajka 2 sztuki
olej 2 łyżki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z jajek, mleka i mąki przygotować ciasto. Mąki dodajemy tyle, by powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i lekko rumienimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy do ciasta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kalafior płuczemy w wodzie z dodatkiem octu. Dzielimy na różyczki i gotujemy ok 10 minut. Osączamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy do zrumienienia. Jeśli ktoś nie lubi cebulki, może dodać do ciasta zioła lub paprykę w proszku. Podajemy z dowolnym sosem, sałatką bądź ketchupem.