Kaczka w karmelu z jabłkami

1 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

kaczka
1/2 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki żurawiny o mięs
minikostka ostre papryczki lub papryczka chili
4 łyżki oleju
łyżka majeranku
pieprz
karmel:
szklanka cukru
łyżeczka wody

Kaczą tuszkę (najlepiej około 1 kg) oczyścić, następnie dokładnie natrzeć pieprzem, winne jabłka cienko obrać, przepołowić. Przełożyć na talerzyk, posypać majerankiem w proszku. Tuszkę wypełnić niezbyt ciasno pokrojonymi jabłkami. Następnie zaszyć ją mocną, bawełnianą nicią. Ułożyć w brytfance, skropić olejem, podlać letnią wodą i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni C. Piec około 60 minut. Po godzinie pieczenia do brytfanki włożyć jabłka, posypać pokruszoną minikosteczką chili, zdjąć przykrywkę. Upieczoną kaczkę polać karmelem przygotowanym z wody i cukru. Przełożyć na półmisek, pokroić i podawać z jabłkami, polać żurawiną.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...