Jogurtowy deser z jagodami goji
Jagody goji, tak popularne od czasu, gdy słowo „fit” zaczęło mieć wpływ na to co jemy, to owoce chińskiej rośliny o bardzo ciekawej nazwie – kolcowój szkarłatny lub kolcowój pospolity. Jagody te posiadają aż 19 aminokwasów, w tym 8 egzogennych, czyli takich, które musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem, bo nasze organizmy nie są w stanie wyprodukować ich same. Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, chronią przed oznakami starzenia, wzmacniają wzrok. To tylko niektóre z ich licznych, prozdrowotnych właściwości, a jest ich znacznie więcej, jako że posiadają wielokrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego aż 21 pierwiastków i sporo karotenoidów. Są świetnym dodatkiem do najróżniejszych potraw, między innymi do fit deserów :)
Składniki:
– 200 g jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki nasion chia,
– 1-2 łyżki wiórków kokosowych,
– 2-3 łyżki jagód goji,
– opcjonalnie miód, syrop, cukier do posłodzenia,
– granola do posypania.
Przygotowanie:
Z jogurtem zmieszać nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), które po napęcznieniu zagęszczą jogurt nadając mu konsystencję kremu. Dodać jagody goji i wiórki kokosowe. Deser można również zrobić na jogurcie greckim i wtedy dajemy o połowę mniej chia. Ważna uwaga: deser jest bezcukrowy, więc odpowiedni dla osób, które unikają słodkości, jeśli jednak chcemy dostarczyć sobie nim trochę słodyczy, należy go na tym etapie posłodzić łyżeczką miodu, syropu z kokosa lub agawy, ewentualnie cukrem.
Deserek przelewamy do pucharka i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, aby odpowiednio zgęstniał. Najlepiej przygotować go wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Bez problemu może stać dwa dni. Przed jedzeniem posypać granolą.
Używacie jagód goji w swoich potrawach?