Jesienny kurczak z podgrzybkami i warzywami

6 października 2013, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

4 nóżki z kurczaka

2 skrzydełka

1 cebula biała

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

4 łyżki olej rzepakowy

1 łyżeczka majeranku

10 dkg podgrzybków

1 papryczka chili

12 pomidorków koktajlowych zółtych i czerwonych

5 gałązek koperku

1 łyżka masła

 

Elementy z kurczaka myję, osuszam i wkładam do garnka. Dodaje pokrojoną w piórka cebulę białą, majeranek, sól, pieprz, sprasowany czosnek, olej rzepakowy.Mięso obtaczam marynatą. Odstawiam na dobę do lodówki. Grzyby myję, i podsmażam na patelni na maśle. Doprawiam solą, pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładam cząstki kurczaka, i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni około godzinę. Pod koniec pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, podgrzybki, cebule czerwoną pokrojoną.Wstawiam jeszcze na kolejne 15 minut. Podaję z koperkiem.

file1381083305